Zastava Srbije

CENTRALNA BANKA BOSNE I HERCEGOVINE: Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište - 1,1 odsto

23.06.2023.


Centralna banka Bosne i Hercegovine u saopštenju za javnost objavila je brze procjene ekonomskih kretanja za drugi kvartal 2023. godine. Na osnovu analize, Centralna banka BiH procjenjuje da inflatorni pritisci u državi slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini 2023. godine nastavlja usporavati rast.

- Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 odsto, a za prvih devet mjeseci 8,1 odsto. Očekujemo da je osnovna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije. Naša trenutna procjena osnovne inflacije za prvo polugodište iznosi šest odsto, a za prvih devet mjeseci 5,6 odsto – piše u saopćenju.

Dalje se navodi da se očekuje usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu 2023. godine, ali ne i recesiju.

Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 odsto.

- Trenutno, naše procjene ekonomske aktivnosti konzistentne su s majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija u kojima smo projicirali rast realnog BDP-a za 2023. godinu na 1,6 odsto. Za razliku od inflacije,naglašeniji je rizik da, trenutno, blago precjenjujemo ekonomsku aktivnost u prvom polugodištu - poručili su iz Centralne banke BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, G.S., 22.06.2023.

Naslov: Redakcija