Zastava Srbije

ODRŽANA SJEDNICA SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA: Usvojene izmjene kojima se povećavaju plate za pet posto zaposlenicima budžetskih korisnika

23.06.2023.


Skupština Brčko distrikta je, u prvom čitanju, usvojila Izmjene i dopune Zakona o platama i naknadama kojima je predviđeno povećanje plata od pet posto za budžetske korisnike.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da su ove izmjene i dopune zakona usklađene sa zahtjevima Sindikata Distrikta u dijelu koji se odnosi na povećanje plata, ali ne na način kako je to Sindikat tražio, već je to odgovor na povećanje troškova života.

Skupština je usvojila i Izmjene i dopune Zakona o budžetu, a prema Milićevim riječima, cilj ovih izmjena i dopuna zakona je da se ubrza realizacija kapitalnih projekata.

Brčko distrikt na računima ima oko 80 miliona KM za rezervisane kapitalne projekte i  morat će se napraviti revizija tih projekata. Iznos sredstava koji nije neophodan ići će za druge projekte ili će se napraviti druga raspodjela tih sredstava. Pokušat ćemo da na osnovu zakona koji imamo pred sobom iznađemo najbolje rješenje da bi odblokirali kapitalni budžet. Ako se pokaže da ni ovo rješenje nije dobro, ne mora biti ni usvojeno u drugom čitanju, mijenjat ćemo zakon“, istakao je Milić.

Predsjedavajući skupštinske Komisije za budžet Srđan Blažić rekao je da će ovim izmjenama i dopunama zakona biti smanjen iznos sredstava kapitalnog budžeta te da neće biti izmjena i dopuna u dijelu koji se odnosi na sport.

U drugom čitanju usvojena je Izmjena Zakona o premjeru i katastru nekretnina te Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Sjednica će bit nastavljena u ponedjeljak, 26. juna, po okončanju vanredne sjednice Skupštine koja je zakazana za isti dan s početkom u 10 sati, a na čijem dnevnom redu će biti prvi rebalans budžeta za 2023. godinu.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 22.06.2023.

Naslov: Redakcija