Zastava Srbije

NA DANAŠNJEM SASTANKU U BRISELU EU ĆE PONUDITI USLOVNI KANDIDATSKI STATUS BIH

23.06.2022.


Na samitu lidera EU i zemalja Zapadnog Balkana očekuje se rasprava o uslovima. Kako saznajemo, riječ je o četiri zakona iz Briselskog sporazuma: Zakonu o VSTV-u, Zakonu o javnim nabavkama, Zakonu o sukobu interesa i Zakonu o sudovima.

Podsjećamo, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine.

U sporazumu je 19 tačaka, a među njima visoko i ona koja nalaže provođenje reformi. Ova tačka je izmijenjena u odnosu na prvobitnu verziju. Pa tako u finalnoj, umjesto nakon izbora, usvajanje reformskih zakona nalaže se šest mjeseci nakon formiranja vlasti na svim nivoima.

Razlog - sprječavanje blokade važnih državnih procesa. Istovremeno, ova tačka izražava nadu Evropske unije da će vlast blagovremeno biti formirana što do sada, uglavnom, nije bila praksa izabrane vlasti.

Hitno i najkasnije u roku od šest mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvojiti:

  • Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine i Zakon o sudovima;
  • Zakon o sprječavanju sukoba interesa;
  • Zakon o javnim nabavkama;
  • izborne reforme i ograničene ustavne reforme u mjeri u kojoj je to potrebno da bi se osigurala potpuna usklađenost sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Navedeni zakoni dio su 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije koji su već godinama svi zajedno u zapećku bh. politike.

Slovenija je početkom ove sedmice i službeno uputila Vijeću Evropske unije zahtjev za kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Prijedlog Slovenije imao je i svoje uslove koji se, kako je navedeno na početku ovog teksta, očituju u zakonima sadržanim u političkom sporazumu, koji su bosanskohercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima.

Podsjetimo i na to da su ovaj prijedlog podržale i zemlje članice EU - Njemačka, Mađarska, Hrvatska, Austrija i Poljska.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vijesti, 22.06.2022.

Naslov: Redakcija