Zastava Srbije

ZAKON O CENTRALNOJ BANCI BOSNE I HERCEGOVINE: 23 godine konvertibilne marke

23.06.2021.


22. juna 1998. godine su u opticaj puštene novčanicekonvertibilne marke u apoenima od 50 feninga, 1 KM, 5 KM i 10 KM. U junu 1998. u opticaju je bilo 83 miliona KM, dok je dvadeset tri godine kasnije u finansijskim tokovima BiH pet milijardi KM.

Uvođenje jedinstvene BH valute bio je vrlo složen proces s obzirom na iskustva sa nestabilnošću valuta iz prethodnog perioda, izazov je bio izgraditi povjerenje bh građana u novu domaću valutu. Naziv za domaću valutu Konvertibilnu marku, inspirisan je njemačkom markom koja se koristila na području cijele Bosne i Hercegovine i čija su pouzdanost i stabilnost upućivali da će i novonastala valuta koja sadrži riječ marka i vezana je za nju biti prihvaćena među svim stanovnicima.

Prve novčanice je štampala francuska štamparija Francois-Charles Oberthur

S ciljem da se stekne povjerenje građana dodata je i riječ konvertibilna, što upućuje da CBBiH osigurava njezinu zamjenjivost (konvertibilnost), i tako smo dobili puni naziv današnje valute.

Tako se u početku Konvertibilna marka vezala za njemačku marku, i to po kursu 1 KM = 1 DEM. Kasnije, povlačenjem njemačke marke iz opticaja, KM je preuzela kurs njemačke marke prema euru - jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.

Zbog monetarne politike i garantovane stabilnosti KM je vrlo brzo postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

Na novčanicama KM su uvaženi bh. književnici i motivi karakteristični za narode naše zemlje; fragmenti stećaka, knjiga, olovka, naočale, muzički instrument, vekna hljeba i slično.

Prve novčanice je štampala francuska štamparija Francois-Charles Oberthur a štampanje je plaćeno donacijom Francuske vlade. Tokom svih ovih godina vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje.

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik BiH", br. 1/1997, 29/2002, 8/2003, 13/2003, 14/2003 - ispr., 9/2005, 76/2006 i 32/2007), a što znači da svaka novčanica i kovanica KM-a ima novčano pokriće u eurima.

Novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM puštene su u opticaj 27. jula 1998. godine, a novčanice apoena 200 KM u 2001. godini. CBBiH je nadležna da osigura zadovoljavajući kvalitet novčanica u opticaju i aktuelne zaštitne elemente. CBBiH redovno prati razvoj zaštitnih obilježja novčanica i kovanica, te se rukovodi i primjenjuje tehnološki važeće standarde u zemljama Evropske unije, a koje se odnose na kvalitet, vijek trajanja i zaštitne elemente KM. Tako su u proteklih 20 godina iz upotrebe povučene novčanice konvertibilne marke u apoenima od 50 feninga (marta 2003.), 1 KM (decembra 2008.) te 5 KM (decembra 2009.).

Od prvog dana do danas, količina KM gotovog novca je u stalnom porastu

Novčanice konvertibilne marke sadrže četiri različita stepena zaštite od krivotvorenja: zaštitna obilježja za javnost, koja se mogu provjeriti bez ikakve opreme, zaštitna obilježja za stručne osobe, koja su vidljiva samo uz pomoć odgovarajuće opreme, strojno čitljiva obilježja koja prepoznaju uređaji za brojanje i sortiranje novca, te zaštitna obilježja koja su namijenjena isključivo za provjeru na uređajima u CBBiH.


IZVOR: Avaz, 22.06.2021.

Naslov: Redakcija