Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA RS: Okončana javna rasprava o Nacrtu zakona

23.05.2023.


U prostorijama Okružnog suda u Trebinju je održana četvrta ujedno i posljednja javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Ministar pravde u Vladi Republike Srpske Miloš Bukejlović je rekao da su održane javne rasprave, bile otvorene za sve zainteresovane i za diskusiju, te da će biti uzete u razmatranje sve usmene i pismene sugestije dobijene tokom ovih skupova.

"Na nama je sada da izradimo izvještaj o sprovedenoj javnoj raspravi gdje ćemo obrazložiti sve razloge o prijedlozima koji budu uključeni u tekst prijedloga zakona ali i razloge zbog kojih nismo inkorporirali određene prijedloge", izjavio je ministar Bukejlović.

On je naveo da u evropskom i uporednom zakonodavstvu postoje ista krivična djela protiv časti i ugleda, u različitim nazivima i varijantama, te da ni u jednoj od tih zemalja nije ugrožena sloboda govora i izražavanja, kao ni novinarska profesija.

Ministar Bukejlović je naveo da očekuje da će, nakon javnih rasprava, biti smanjene novčane kazne za krivična djela protiv časti i ugleda, koje su predviđene Nacrtom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske.

On je rekao i da je dio novinarske zajednice bio konzistentan u svojim odlascima sa javnih rasprava, da se nisu ni uključivali u rasprave, te je izrazio žaljenje zbog toga, podsjetivši da je svako tokom prethodne četiri javne rasprave, kojima je i lično prisustvovao, mogao da razgovara sa predstavnicima Ministarstva pravde Republike Srpske, kao obrađivačima zakona.

"U Bijeljini i u Trebinju imali smo predstavnike pravosudne zajednice koji su nam svojim sugestijama i prijedlozima dali određene smjernice kako bi mogli da donesemo što kvalitetniji prijedlog zakona", naveo je ministar Bukejlović.

Osim u Trebinju, javne rasprave o Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske, održane su u Banjoj Luci, Istočnom Sarajevu i Bijeljini.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 17.05.2023.

Naslov: Redakcija