Zastava Srbije

ZAKON O PRIPADNOSTI JAVNIH PRIHODA U FBIH: Savez općina i gradova FBiH traži izmjenu Zakona u dijelu koji se odnosi na raspodjelu poreza na dobit

23.03.2018.


Savez općina i gradova Federacije BiH na lV. sjednici Predsjedništva održanoj u Sarajevu uputio je Vladi Federacije BiH, odnosno Federalnom ministarstvu financija inicijativu za izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 22/2006, 43/2008, 74/2008 - odluka US, 22/2009, 35/2014 i 94/2015) i to u dijelu koji se odnosi na raspodjelu poreza na dobit.

Kako Vlada Federacije BiH u svom odgovoru nije iskazala spremnost za razmatranje ovakve inicijative, a njezini predstavnici ignorirali su sjednicu Predsjedništva SOGFBiH, iako su uredno pozvani kao i na prethodne, Savez će se i u idućem razdoblju ponovno usredotočiti na ove aktivnosti, te insistirati na sastanku između rukovodstva Federacije BiH i rukovodstva Saveza, na kojem bi se razgovaralo o ovom pitanju.

Predsjedništvo SOGFBiH je na sjednici prihvatilo izvještaje skupštinskih komisija Saveza i to: Komisije za ekonomski razvoj općina i gradova i financije, koja je razmatrala Nacrt Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i izvještaj Komisije za izbor i imenovanja.

Predsjedništvo je također informirano o tome da je Savez osigurao stručnu podršku za pripremu komentara i primjedbi na Nacrt zakona o koncesijama, koji je na traženje Saveza, povučen iz parlamentarne procedure, te da su pripremljeni amandamani na Prijedlog zakona o šumama koji će biti upućeni nadležnim institucijama.

Na sjednici je bilo riječi o novom projektu podrške razvoju lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini kroz rad Saveza, financiranom od strane Švedske i Švicarske ambasade u Sarajevu.

Prezentirane su i aktivnosti na različitim projektima u kojima Savez ima partnersku ulogu, kao što su: Projekt integriranog lokalnog razvoja - ILDP, Projekt ReLOad (Regionalni program lokalne demokratije), Projekt "Jačanje uloge mjesnih zajednica", a koje Savez implementira zajedno sa UNDP-om, te Projekt "Akademija za lidere", koji se provodi u suradnji s Vijećem Evrope, kao i Projekt "Regionalna mreža za razvoj kapaciteta za usluge vodoopskrbe i otpadnih voda (RCDN)".


IZVOR: Vebsajt Faktor, 22.03.2018.

Naslov: Redakcija