Zastava Srbije

SAVJET MINISTARA PRIZNAO DA SU REZULTATI POPISA NEZAKONITI

23.03.2017.


Savjet ministara BiH priznao je nakon osam mjeseci da su rezultati popisa stanovništva, koje je objavila Agencija za statistiku BiH, nezakoniti što su Zavod za statistiku i zvaničnici RS tvrdili od samog početka tog procesa.

Ministri su 8. marta podržali Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz izvještaja Evropske komisije o BiH za 2016. godinu. U njemu je navedeno da je Agencija za statistiku BiH 30. juna 2016. godine objavila rezultate popisa na osnovu jedinstvenog programa obrade podataka donesenog jednostranom odlukom njenog direktora Velimira Jukića, bez saglasnosti statističkih institucija u BiH.

- RS nije prihvatila rezultate popisa koji su nezakonito objavljeni od strane Agencije za statistiku BiH. S ciljem objavljivanja pouzdanih i metodološki ispravnih podataka iz popisa, Zavod za statistiku RS je u skladu sa Zakonom o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u Republici Srpskoj ("Sl. glasnik RS", br. 82/2016) 30. decembra 2016. godine objavio rezultate za teritoriju RS - navedeno je u akcionom planu koji je pripremila Direkcija za evropske integracije BiH.

U Zavodu za statistiku RS rekli su da su od početka tvrdili da su rezultati popisa nezakoniti i da je to konačno priznato. Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić ukazao je da je taj dokument neprimjeren i da onaj ko je dozvolio da se takva konstrukcija uvrsti u plan treba da podliježe odgovornosti. 


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, V.K., 22.03.2017.

Naslov: Redakcija