Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

CENTRALNA IZBORNA KOMISIJA BIH: Na izborni proces negativno utiču nedovoljna kadrovska popunjenost, loši uslovi na biračkim mjestima i uticaj političkih partija


Nedovoljna kadrovska popunjenost, loši uslovi na biračkim mjestima i uticaj političkih partija na izborni proces u vrhu su liste slabosti na koje je ukazala Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Ova institucija je u srednjoročnom planu rada od 2016. do 2018. godine istakla da su analize pokazale da ima problema koji negativno utiču i na sam izborni proces.

Na listi slabosti su nedovoljna kadrovska popunjenost pojedinih organizacija Sekretarijata CIK-a i nedovoljna kompetentnost nekih segmenata izborne administracije i biračkih odbora.

Ukazano je i na činjenicu da praksa zapošljavanja osoba na privremenoj osnovi dovodi u pitanje njihovu odgovornost i kreira takozvani proces gubitka institucionalne memorije te odsustvo savremenih instrumenata za obezbjeđivanje transparentnosti procesa glasanja kao što su transparentne glasačke kutije i neblagovremeno unošenje podataka u nekim ruralnim i nerazvijenim područjima.

Cilj čelnika CIK-a je povećanje demokratizacije društva, podizanje svijesti kod birača, korišćenje savremenih informacionih tehnologija i razvoj efikasnih mehanizama za monitoring i evaluaciju, što bi smanjilo korupciju na biralištima i cijelom izbornom procesu.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, V. K., 22.03.2016.