Zastava Srbije

DOM NARODA PSBIH: Usvojeni prijedlozi zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH


Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nisu prihvatili zahtjev Vijeća  ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o javnom RTV sistemu BiH po hitnom postupku, tako da će ovaj zakon biti razmatran u redovnoj proceduri.

Predloženom izmjenom, važeći sistem naplate RTV takse posredstvom telekom operatera u BiH bio bi nastavljen do 30. juna, čime bi se omogućilo nesmetano finansiranje i funkcionisanje tri javna RTV servisa u BiH.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u drugom čitanju Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, ali će, budući da je u različitom tekstu usvojen u Predstavničkom domu, biti upućen u proceduru usaglašavanja na zajednički kolegijum oba doma.

Prijedlogom zakona propisano je da zaposleni ne mogu da otpočnu štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada.

Minimum procesa rada utvrđuje Vijeće ministara BiH, uz konsultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i bezbjednosti.

Ova oblast se usklađuje sa ratifikovanim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Dom naroda usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kontroli kretanja oružja i vojne opreme, čiji je cilj poboljšanje zakonskih rješenja i bolje sprovođenje zakona u korist institucija i privrednika u oblasti namjenske industrije.

Podršku Doma naroda je dobio i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o odlikovanjima BiH, kojim se predviđa uvođenje ordena srebrnog grba sa mačevima koji bi bio dodjeljivan vojnim licima iz BiH za ispoljenu hrabrost i požrtvovanje u pružanju pomoći u prirodnim, tehničkim i drugim katastrofama. Predlagač je Savjet ministara BiH.

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prihvatili su prijedlog delegata Marija Karamatića, da povuče svoj zahtjev da Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o udruženjima i fondacijama BiH bude razmatran po hitnom postupku.

Karamatić je povukao svoj prijedlog ovog zakona, te naveo da se sa ministrom pravde BiH Josipom Grubešom dogovorio da planirane izmjene budu uvrštene u Prijedlog zakona koji priprema Vijeće ministara BiH.

Dom naroda prihvatio je i prijedloge službenog prečišćenog teksta Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, kao i Zakona o državljanstvu BiH.

Usvojen je veći broj izvještaja za prošlu godinu o radu parlamentarnih komisija, o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te o radu Odbora za žalbe građana parlamenta BiH.


Izvor: Vebsajt BHRT, 22.03.2016.