Zastava Srbije

TUŽILAŠTVO BIH: Pokrenuto nekoliko istraga u vezi sa usvajanjem ili neusvajanjem zakonskih akata i primjenom sudskih odluka u institucijama BiH


Tužilaštvo BiH pokrenulo u posljednje vrijeme nekoliko istraga u vezi sa usvajanjem ili neusvajanjem zakonskih akata i primjenom sudskih odluka u institucijama BiH, a da su kritičari tih poteza bili u pravu, pokazalo se njihovim okončavanjem bez podizanja optužnice.

U Tužilaštvu su potvrdili da su obustavili istragu koja se odnosila na neizvršavanje odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju (JMB), a da je donesena odluka o nesprovođenju istrage u vezi sa usvajanjem ugovora o razgraničenju BiH i Crne Gore u Parlamentu BiH.

- Tužilaštvo BiH je te odluke donijelo krajem 2015. godine - rekao je portparol te institucije Boris Grubešić.

Tužilaštvo je u junu 2013. godine započelo istragu zbog neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o JMB. Istraga je pokrenuta da bi bilo utvrđeno da li postoje pojedinci koji su u Parlamentu BiH s umišljajem spriječili sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

Kada je riječ o razgraničenju BiH i Crne Gore, Tužilaštvo je u decembru 2015. godine zatražilo od Predstavničkog doma Parlamenta BiH informacije u vezi sa glasanjem o ratifikaciji ugovora o granici. Predstavnički dom je 24. novembra 2015. godine dao saglasnost za ratifikaciju ugovora o granici kojim Sutorina ostaje u sastavu Crne Gore. Tokom glasanja došlo je do tehničkih problema, a istraga je pokrenuta na osnovu krivične prijave Tužilaštvu BiH.

- Nakon razmatranja prijave donesena je naredba o nesprovođenju istrage - rekao je Grubešić.

Tužioci još nisu odustali od istrage u vezi sa nesprovođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" kojom je naloženo da nacionalnim manjinama u BiH bude dato pravo kandidovanja za sve pozicije u vlasti.

- Ta istraga je pokrenuta 2013. godine i još traje i preduzimamo procesne aktivnosti - kazao je Grubešić.

Advokat Milan Romanić rekao je da bi Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) trebalo da uradi analizu rada Tužilaštva BiH i da konačno utvrdi kakve istrage pokreću, a koji predmeti i dalje stoje u ladicama.

- Jedino na taj način moguće je Tužilaštvu ukazati na greške. Informacije sa kojima javnost sada raspolaže pokazuju da ova pravosudna institucija nije zaslužila prolaznu ocjenu - rekao je Romanić.

Tužilaštvo BiH najavilo je prije nekoliko dana da će otvoriti istragu u vezi sa popisom stanovništva s ciljem da bude utvrđeno da li postoje elementi krivičnog djela koji ugrožavaju utvrđivanje konačnih rezultata.

- Formiran je predmet i biće određen tim tužilaca i istražilaca koji će istražiti aktivnosti u vezi sa popisom stanovništva u BiH. Popis stanovništva je koštao 50 miliona KM i u slučaju da propadne, propao bi i novac iz budžeta - saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Zvaničnici RS istakli su da je ta istraga opravdana ako će biti usmjerena na zloupotrebe u procesu popisa stanovništva, jer ima indicija da su se ljudi lažno prijavljivali na određene adrese. 


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, Marijana Miljić, 22.03.2016.