Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONA BRČKO DISTRIKTA BIH: Nacrt zakona usklađen s konvencijama Vijeća Europe

23.02.2024.


Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je, u prvom čitanju, izmjene i dopune Krivičnog zakona Brčko distrikta Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 19/2020 - prečišćen tekst i 3/2024) kojim će ovaj zakon biti usklađen s konvencijama Vijeća Europe, odnosno s Istanbulskom konvencijom o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i Lanzarote konvencijom o zaštiti djece od seksualnog zlostavljanja i seksualnog iskorištavanja, a koje je BiH potpisala 2013. godine.

Predsjednik Skupštine Siniša Milić napomenuo je da je Republika Srpska već implementirala rješenja iz Istanbulske konvencije kroz svoje zakonodavstvo dok je Federacija Bosne i Hercegovine na putu da to učini, navodi se u priopćenju Skupštine Brčko distrikta.

"Sigurno je da ćemo do drugog čitanja pokušati, u suradnji s Pravosudnim povjerenstvom Distrikta, koje je i predlagač ovih izmjena i dopuna, riješiti sve nedoumice da bi Zakon, na koncu, dobio potrebnu potporu”, rekao je Milić.

Vršitelj dužnosti tajnika Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta BiH Rade Mitrović rekao je da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, pored izmjena i dopuna postojećih odredaba, sadrži i 42 članka u kojima su propisana nova kaznena djela i nove odredbe.

Mitrović je istaknuo da je Nacrtom predviđena uspostava posebnog registra osoba koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela protiv spolnog integriteta braka i obitelji u kojima su žrtve djeca.

"Izmjenama i dopunama postojećih odredaba mijenja se i definicija pojma djeteta i u smislu ovoga Zakona djetetom će se smatrati osoba koja nije navršila osamnaest (18) godina, rekao je Mitrović na sjednici, tijekom izlaganja Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Brčko distrikta.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 15.02.2024.

Naslov: Redakcija