Zastava Srbije

ZAKON O GASU BIH: Republika Srpska neće prihvatiti propis

23.02.2023.


Vezano za preporuku člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koju je 7. februara uputio u zvaničnu proceduru, a tiče se izrade zakona o gasu BiH, kojim bi se formirao regulator za gas na nivou BiH, a ukinuli entitetski regulatori, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić je rekao da u BiH nema nikakvih problema u snabdijevanju gasom, da se gasna mreža razvija bez ikakvih problema i da za to nisu potrebni nikakvi dodatni propisi.

Ministar je rekao da je to što je sada član Predsjedništva BiH Denis Bećirović uputio preporuku za izradu i usvajanje zakona o gasu BiH dio nastojanja da se otme još jedna nadležnost od entiteta i prenese na nivo BiH.

On je ukazao da je i Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH nadležnost za oblast energetike isključivo dodijeljena entitetima. Naglasio je da je Republika Srpska donijela svoj zakon o gasu, koji je usklađen sa evropskim direktivama.

"Za njega je Sekretarijat Energetske zajednice, kao i drugi, dao veoma visoku i pozitivnu ocjenu i mi imamo u Republici Srpskoj uređenu oblast gasa", dodao je Đokić ističući da FBiH nije htjela da uređuje oblast gasa.

Đokić je naglasio da su predstavnici Republike Srpske više puta na radnim sastancima stavljali do znanja da to Republika Srpske neće prihvatiti.

"Ja sam to vrlo jasno saopštio na svakom sastanku, ne ostavljajući nikakvu dilemu da li može biti drugačije, nego samo onako kako piše u Ustavu i Dejtonskom sporazumu", rekao je ministar Đokić.

"Mislim da bi bilo mnogo pametnije da i u Federaciji shvate da mi već skoro 30 godina funkcionišemo na ovim principima, da nemamo nikakvih problema u snabdijevanju gasom BiH, da se gasna mreža i gasna aktivnost ovdje ne samo održava, nego se i razvija bez ikakvih problema i da nama nikakvi dodatni propisi za to nisu potrebni", istakao je ministar Đokić.

"Mi smo prethodnih nekoliko godina intenzivno radili zajedno sa Sekretarijatom Energetske zajednice da usaglasimo i pripremimo tekst zakona o regulatoru, prenosu i tržištu električne energije i gasa i prvi put se u jednom zakonu pojavljuje i oblast gasa i mi smo taj zakon usaglasili i na njega je saglasnost dao i Sekretarijat Energetske zajednice", naveo je ministar Đokić.

On je dodao da su takav sadržaj usaglasili i potpisali predsjednici vlada Republike Srpske i Federacije BiH u Neumu 2019. godine.

"Poslije toga smo imali niz sastanaka da bi taj zakon došao u Parlamentarnu skupštinu BiH, međutim u FBiH nikada nije bilo dovoljno volje da se taj zakon unese u Parlamentarnu skupštinu BiH i usvoji. Sada se pokušava potpuno izbaciti taj zakon kao da se nije ni pojavljivao, kao da ga nije ni bilo i otvara se priča o posebnom zakonu o gasu na nivou BiH", zaključio je ministar Đokić.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo energetike i rudarstva RS, 19.02.2023.

Naslov: Redakcija