Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O SUDOVIMA BIH: Predviđeno da prvostepeni i eventualno drugostepeni sud odlučuju samo u okviru određenih nadležnosti, što znači da Viši sud BiH ne bi mogao da izuzima predmete iz pravosudnog sistema RS


Ministar pravde Republike Srpske, Anton Kasipović, rekao je da bi formiranjem višeg suda BiH građani u drugostepenom postupku dobili pravnu bezbjednost, koju trenutno nemaju, s obzirom da se i prvostepeni i drugostepeni postupak vode u okviru Suda BiH.

Kasipović je dodao da je trenutno rješenje najlošije, zbog čega je u okviru strukturalnog dijaloga i otvorena priča o osnivanju novog suda. "Ključna stvar je da je Ministarstvo pravde Srpske pripremilo koncept Zakona o sudovima na nivou BiH. Tim zakonom želimo da otklonimo sadašnju odredbu člana sedam, koja govori o proširenoj nadležnosti", rekao je Kasipović.

"Želimo da uspostavimo da i prvostepeni i eventualno drugostepeni sud odlučuju samo u okviru nadležnosti koju bismo zajedno utvrdili, a to znači da viši sud ne bi mogao da izuzima predmete iz pravosudnog sistema Republike Srpske", rekao je Kasipović.

On je dodao da Visoki sudski i tužilački savjet BiH odlučuje o tome da li bi sudije Apelacionog vijeća automatski prešle u viši sud, te da je jedna od ideja da sjedište ovog suda bude u Banjaluci.


Izvor: Vebsajt RTRS, 22.02.2016.