Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

NEOPHODNO KRIVIČNO SANKCIONISANJE GOVORA MRŽNJE

23.01.2019.


Zakonska legislativa u Bosni i Hercegovini ne propisuje kao zasebno krivično djelo govor mržnje - rečeno je tokom radionice održane u Društvu novinara Bosne i Hercegovine o temi "Problemi zakonskog reguliranja govora mržnje".

Uvodničarka na tom skupu, bivša sutkinja Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine Azra Filipović, izjavila je da govor mržnje postaje globalno aktuelna tema i navela da pojedine zemlje zakonski kažnjavaju tu pojavu, primjerice Njemačka čije su sankcije u ovom smislu najstrože.

U Bosni i Hercegovini ciljanog zakonskog propisa te vrste, navodi Filipović, nema ni na državnom, entitetskom niti na nivou Brčko Distrikta mada postojeće krivično zakonodavstvo zabranjuje djela počinjena iz mržnje. Postoje zakoni o slobodi vjere, ravnopravnosti spolova, zabrani diskriminacije, zaštiti od klevete, kao i drugi akti, ali nijedan ne tretira eksplicite tu pojavu kao krivično djelo.

Sutkinja Filipović je za što jasniju i precizniju definiciju pojma 'govor mržnje' kako bi ga bilo moguće podvesti pod krivično djelo jer je, po njenim riječima, ponekad teško odrediti kad počinje govor mržnje, a prestaje sloboda govora, zagarantovana inače brojnim međunarodnim dokumentima.

Sekretar Društva novinara BiH Fedžad Forto, jedan od govornika na skupu, posebno se osvrnuo na pojavu tzv. 'stranačkih botova', anonimnih komentatora na tekstove u medijskom internet prostoru u vrijeme izborne kampanje.

Iz opsežnog istraživanja, Forto je naveo primjere ispoljavanja velikih količina političke mržnje i kad se komentatori očituju povodom nekog relativno uobičajenog novinarskog izvještaja u tom periodu. Zbog tehničkih mogućnosti, tu se mržnja može širiti neograničeno te se ispoljava ne samo u odnosu na drugog i drugačijeg već nerijetko prema ideološkim protivnicima iz iste etničke grupe.

- Čak i bez precizne informacije o stvarnom uticaju stranačkih botova na potencijalne glasače, teško je vjerovati da ovakav arsenal govora mržnje može doprinijeti stvaranju pozitivne predizborne atmosfere. Moguće je da je jedini doprinos još veći neizlazak ljudi na izbore - zaključak je iz Fortinog istraživanja.

Predsjednik Faruk Zupčević izjavio je da se Društvo novinara u BiH zalaže za slobodu javne riječi. U medijima se sve češće može čuti govor mržnje, dodao je on.

Na osnovu monitoringa u izbornom periodu, zaključeno je da nit između slobode govora i govora mržnje zna biti tanka, također je poručio Zupčević i dodao da su i na prethodnim dvjema radionicama gosti iz pravosuđa također ukazali da zakonskog okvira za krivično sankcionisanje govora mržnje još nema.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 19.01.2019.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772