Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

IZJEDNAČAVANJE RODITELJA KOJI NE PLAĆAJU ALIMENTACIJU SA POREZNIM DUŽNICIMA

23.01.2018.


U Republici Srpskoj u ovoj godini bit će formiran alimentacioni fond iz kojeg će država izdvajati novac za alimentaciju roditeljima čiji bivši supružnici istu ne plaćaju, iako su na to obavezni sudskim odlukama.

Alimentacioni fond bit će formiran na inicijativu Odbora jednakih mogućnosti Narodne skupštine RS-a i Ombudsmana za ljudska prava BiH koju su podržala nadležna ministarstva i centri za socijalni rad. Ova ideja postoji već godinama kako u RS-u, tako i u Federaciji, a sada su prvi put učinjeni konkretni koraci kako bi se ona i realizirala.

- Za početak rada Fonda bit će osigurano oko milion maraka sredstava. To su početna sredstva, a nakon toga Fond će se puniti preko Porezne uprave koja će vršiti prinudnu naplatu za one koji ne plaćaju alimentaciju. To je isti postupak koji se primjenjuje za naplatu ostalih poreza i doprinosa – objašnjava Ljubinko Mitrović, ombudsman za ljudska prava BiH.

Mitrović ističe da će osnivanje alimentacionog fonda imati snažan preventivni utjecaj.

- Sama činjenica da će oni koji ne plaćaju doći na "udar" Porezne uprave i prinudnog postupka utjecat će na njih da počnu izvršavati svoje obaveze koje im je sud odredio pravosnažnom presudom – navodi Mitrović.

Prema istraživanju Udruženja samohranih roditelja "Ponos", čak 70 odsto roditelja u BiH ne plaća alimentaciju, a samo šest posto njih tu obavezu izvršava redovno i savjesno. Najčešće su očevi ti koji izbjegavaju plaćanje, ali među neplatišama ima i pozamašan broj žena, kaže Ljubinko Mitrović.

Za osnivanje alimentacionih fondova u oba bh. entiteta samohrani roditelji bore se već desetak godina.

- Ako ne plaćate alimentaciju za dijete pet, šest, deset godina, to je sasvim uredu. Za svoje dijete, zato što mislite da taj novac ide drugom roditelju. Svaki roditelj koji je ostao uz svoje dijete bori se svim silama da tom djetetu osigura nešto osnovno - kaže Dijana Mijatović, zakonski zastupnik Udruženja samohranih roditelja.

Iako je neplaćanje alimentacije krivično djelo, u praksi se vrlo rijetko dešava da oni koji izbjegavaju ovu obavezu za to budu i sankcionirani. Institucija Ombudsmana u prošloj godini imala je 172 predmeta koji se tiču nepoštivanja prava djece. Trećina tih predmeta odnosi se na žalbe zbog neplaćanja alimentacije. Međutim, Mitrović kaže da ukupan broj porodica kojima bi se isplaćivale naknade iz alimentacionog fonda u RS-u nije veliki.

- Ne radi se o velikom broju, to je negdje oko 300 slučajeva i to nije ni preveliki trošak za državu – navodi Mitrović.

I dok bi u RS-u alimentacioni fond uskoro trebao zaživjeti, u Federaciji još nema konkretnijih naznaka da će se to desiti.

- Nadamo se da će nakon osnivanja Fonda u RS-u i Federacija slijediti isti primjer. Ombudsmani će punim kapacitetom učestvovati u osnivanju alimentacionog fonda na nivou FBiH i dat ćemo svu moguću podršku jer ovo je, prije svega, jedan izuzetno human potez. Mi imamo jedan predmet koji se odnosi na neplaćanje alimentacije iz 2001. godine. Zamislite, to je 17 godina, ta djeca su već postala punoljetna, a da nikada nisu ostvarila svoje pravo niti dobila nijednu konvertibilnu marku sudski dosuđene alimentacije. To su zaista teške stvari, a ovi fondovi trebali bi osigurati da se takve priče više ne dešavaju - zaključuje ombudsman Ljubinko Mitrović.


IZVOR: Vebsajt Faktor, M. Radević, 19.01.2018.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772