Zastava Srbije

PRAVILNIK O TEHNIČKIM PREGLEDIMA VOZILA: Zatraženo nepriznavanje tehničkog pregleda vozila urađenog izvan FBiH

22.12.2021.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je zatražila da se pripremi odluka o nepriznavanju tehničkog pregleda vozila, koji je napravljen izvan Federacije Bosne i Hercegovine, a sve do implementacije usaglašenog pravilnika o tehničkim pregledima vozila.

Kako su saopćili iz entitetske vlade, zadužili su Ministarstvo prometa i komunikacija da donese ovakvu odluku. To je učinjeno nakon što je usvojena informacija resornog ministarstva o poduzetim aktivnostima po ovom pitanju.

U informaciji je navedeno da je, kako je navedeno, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija u saradnji s Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova pripremilo informaciju o mogućnosti obustave primjene obavještenja Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, a koja se odnosi na priznavanje tehničkih pregleda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

"Sačinjena (informacija, op. a.) je slijedom zaključaka Vlade FBiH, donesenih na 266. i 268. sjednici, a na osnovu kojih je Vlada uputila pismo Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, kojim ga je upoznala o spornom obavještenju te je zatraženo njegovo povlačenje do pune implementacije pravilnika o tehničkim pregledima vozila", obrazloženo je.

Ukazano je da pravilnik, kako je istaknuto, nije implementiran u cijelosti te da nije osigurano funkcionisanje jedinstvenog informacionog sistema, kojim bi se rezultati mjerenja na uređajima direktno preuzimali, a kako bi mogućnosti zloupotreba i utjecaja na rezultate tehničke ispravnosti vozila bile svedene na minimum.

Kako su naveli u Vladi FBiH, također je sama obavijest Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine donesena pozivanjem na primjenu ovog pravilnika, što je upitno, i kao takvo neprihvatljivo u konkretnom slučaju.

S obzirom na to da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine do sada nije razmatralo ovo pitanje te da nije bilo reakcija mjerodavnih tijela na povlačenje sporne obavijesti, a uzimajući u obzir održane sastanke Ministarstva s Udruženjem stanica tehničkog pregleda vozila pri Privrednoj komori FBiH, kao i inicijative Udruženja osiguravajućih društava u FBiH, predloženo je donošenje odluke o nepriznavanju tehničkih pregleda s područja izvan FBiH, saopćili su iz Vlade FBiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 17.12.2021.

Naslov: Redakcija