Zastava Srbije

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O RADU: Izmjene u poglavlju koje definiše plate, naknade i druga primanja

22.12.2021.


Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je dio seta zakona usmjerenih na povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je, imajući u vidu da se izmjenama Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak uvodi novi način obračuna plate, to jest prelazak na bruto platu, bilo neophodno pristupiti izmjenama Zakona o radu u poglavlju koje definiše plate, naknade i druga primanja.

"Zakon je dio seta mjera za povećanje plata zaposlenih u Republici Srpskoj, budući da se izmjenama drugih zakona Republika Srpska odriče dijela doprinosa, čime će se plate zaposlenih uvećati za određeni iznos", rekao je Milunović.

On je naglasio da će izmjene i dopune zakona u Republici Srpskoj dovesti do povećanja ličnih primanja radnika, što je mjera od opšteg interesa za Republiku Srpsku.

"Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o radu jasno su definisane osnovna, neto i bruto plata. Definisana je i najniža plata na jasan način. Predviđene su i sankcije za neisplaćivanje plata", rekao je Milunović.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 15.12.2021

Naslov: Redakcija