Zastava Srbije

UREDBA O MJERAMA FINANSIJSKE POMOĆI OBRTIMA I OSTALIM SAMOSTALNIM DJELATNOSTIMA: Sredstva finansijske pomoći će se dodjeljivati u svrhu refundacije već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za period od 1.8.2020. do 31.7.2021. godine

22.11.2021.


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Uredbu o mjerama finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine s ciljem ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19, saopćeno je iz Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.

Cilj dodjele finansijske pomoći obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima u FBiH je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta, kao i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19.

Ukupna finansijska sredstva za provedbu ove uredbe osigurana su u Budžetu Federacije BiH za 2021. godinu u iznosu od 60.000.000 KM.

Po ovoj uredbi, sredstva finansijske pomoći će se dodjeljivati u svrhu refundacije već isplaćenog dijela bruto plata za uposlenike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, kao i dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za vlasnike obrta i ostalih samostalnih djelatnosti za period od 1.8.2020. do 31.7.2021. godine. Finansijsku pomoć će ostvariti svi obrti i ostale samostalne djelatnosti koji ispunjavaju uslove propisane Uredbom.

Iz Federalnog ministarstva napominju, da bi se ostvarila finansijska pomoć, uz obaveznu evidentiranja na Preliminarnoj listi, neophodno je ispunjenje minimalno jednog od uslova:

- da se na dan 30.11.2021. godine ima isti ili veći broj zaposlenih u odnosu na dan 31.7.2021. godine ili

- da je prosječan broj zaposlenih u periodu od 1.8.2021. godine do 30.11.2021. godine isti ili veći od prosječnog broja zaposlenih u periodu od 1.8.2020. godine do 31.7.2021. godine.

Također, jedan od uslova je da obrti i ostale samostalne djelatnosti koji su obveznici PDV-a, moraju imati izmirene obaveze po osnovu PDV-a, u skladu sa službenim evidencijama Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Ukupan iznos finansijske pomoći po jednom korisniku za obrte i ostale samostalne djelatnosti po ovoj uredbi iznosi maksimalno 30.000 KM.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta je uz podršku UNDP-a izradilo web platformu https://finpomoc2021.fmrpo.gov.ba/  na kojoj će se naći lista korisnika koji zadovoljavaju uslove na osnovu pribavljenih podataka iz službenih evidencija Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Preliminarna lista korisnika, na kojoj se nalazi 18.071 obrt i ostale samostalne djelatnosti sa ukupno 33.310 zaposlenih, objavljena je 10. novembra 2021. godine.

U roku od 15 dana obrti i ostale samostalne djelatnosti koji nisu saglasni sa objavljenim podacima, mogu se obratiti Poreznoj upravi Federacije BiH, radi eventualnih provjera, korekcija i konačnog ažuriranja podataka. Nakon toga bit će objavljena potencijalna lista korisnika, nakon čega obrti i ostale samostalne djelatnosti mogu uložiti prigovor Ministarstvu. Rok za podnošenje prigovora je osam dana.

Iz Ministarstva navode da očekuju da će finansijsku pomoć ostvariti više od 20.000 korisnika, odnosno 40.000 zaposlenih, a tačan iznos pomoći svakom korisniku bit će objavljen na konačnoj listi u decembru 2021. godine.

Isplata finansijske pomoći će se realizovati najkasnije u januaru 2022. godine, saopćeno je iz Fedseralnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 18.11.2021.

Naslov: Redakcija