Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NOTARIMA: Nacrt zakona upućen u javnu raspravu

22.11.2019.


Od 16. novembra 2019. godine u Federaciji BiH ne postoji pravno definirana procedura po kojoj građani trebaju da ugovaraju određene poslove, izjavo je Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH (FBiH).

Podsjećamo, u četvrtak 14. 11.2019. godine Dom naroda Parlamenta FBiH zadužio je Federalnu vladu da u javnu raspravu od trideset dana uputi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, kao i izmjene pet zakona koje je potrebno donijeti zbog izvršavanja presude Ustavnog suda FBiH.

Presudom su proglašeni neustavnim poslovi notara u članu 73. Zakona o notarima i odredbe navedenih pet zakona, koje su sadržavale obaveznu notarsku obradu. Rok za izvršavanje presude je šest mjeseci, što je isteklo 16. novembra.

Dunović se osvrnuo i na, kako kaže, spinovanje javnosti u medijskom prostoru u pogledu pomenutog zakona o notarima.

"Ono što se dešava u medijskom prostoru je potpuno negiranje presuda Ustavnog suda FBiH od određenih pojedinaca. Tumačenje da se pomenutim izmjenama zakona o notarima narušava pravna sigurnost i da se ide ka disoluciji države su neistine. S druge strane, zanemaruje se da su presude donešene, te da rokovi nisu ispoštovani", ukazao je Dunović.

Navedeni set zakona koji se tiče notarske struke ranije je u formi prijedloga usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH uz amandmane koji su postali sastavni dio zakona.

Također, u vezi te oblasti Dom naroda usvojio je zaključak po kojem je zadužio Federalno ministarstvo pravde da izvrši izmjene tarifa o nagradama i naknadama notara i odvjetnika, te u roku od 30 dana uskladi usluge na način da njihovu visinu prilagodi standardu građana Federacije BiH, odnosno imovinskim prilikama umanjujući iznose tarifa u odgovarajućem postotku.

Zakon o notarima FBiH donešen 2005. godine i prema mišljenjima brojnih zastupnika na raspravama u oba doma Parlamenta FBiH tim zakonom je uspostavljen monopolistički odnos prema kojem notari imaju isključivo pravo pregleda i stavljanja pečata na ugovore.

Ustavni sud FBiH 2015. godine donio je presudu i proglasio određene članove Zakona o notarima FBiH protivustavnim. Presuda je objavljena početkom 2016. godine. Ministarstvo pravde FBiH je trebalo pripremiti izmjene tog zakona i uputiti ih u parlamentarnu proceduru, što nije učinjeno.

U 2016. godini Ustavni sud FBiH donio je još jednu presudu u kojoj je, uz zakon o notarima, neustavnim proglašeno još pet zakona, čije je odredbe trebalo izmijeniti u šest mjeseci.


IZVOR: Vebsajt Radio Slobodna Evropa, 19.11.2019.

Naslov: Redakcija