Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Razdvojeno ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica

22.10.2019.


Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju propisano je razdvajanje ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje od statusa nezaposlenog lica.

U obrazloženju ovog zakona, koji bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, ističe se da se pravo na zdravstveno osiguranje ne može vezati za status prijave na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

Ova aktivnost je predviđena i kao jedan od operativnih ciljeva u Strategiji zapošljavanja Republike Srpske od 2016. do 2020. godine.

Da bi bio sproveden ovaj operativni cilj, potrebno je, osim izmjena odredaba Zakona o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti ("Sl. glasnik RS", br. 30/2010 i 102/2012), izmijeniti i odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju kako bi sva lica bila uključena u zdravstveno osiguranje po osnovu koji ostvaruju.

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske zakazana je za utorak, 22. oktobar.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 19.10.2019.

Naslov: Redakcija