Zastava Srbije

POTPISAN SPORAZUM SA MUP-OM RS O ELEKTRONSKOJ RAZMJENI PODATAKA: Matične službe će podatak o prebivalištu lica, umjesto u pisanoj formi i putem pošte, pribavljati elektronskim putem

22.09.2022.


Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Senka Jujić i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, potpisali su u Banjaluci Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka, čime će matične službe, podatak o prebivalištu lica, umjesto u pisanoj formi i putem pošte pribavljati na brži i jednostavniji način - elektronskim putem.

“Ovim Sporazumom će biti unaprijeđena saradnja između Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i matičnih službi. Digitalizacija navedene usluge je od velikog značaja i za građane jer će ubrzati postupak upisa u matične knjige i omogućiti im da lakše i brže dođu do potrebnih dokumenata”, rekla je ministarka Jujić, dodajući da je ovo nastavak uspješne saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koja je započeta prethodnih godina.

Ministarka Jujić je podsjetila da su resorno Ministarstvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, zajedničkim snagama uspostavili i elektronsku razmjenu podataka prilikom određivanja Jedinstvenog matičnog broja novorođenoj djeci, te u postupku readmisije zatim slanja obavijesti o promjeni prezimena supružnika nakon zaključenja braka te obavijesti iz knjiga umrlih. Takođe, zajedno je realizovan i projekat “e-beba”.

Planirane aktivnosti u vezi Sporazuma o elektronskoj razmjeni podataka biće realizovane u okviru raspoloživih kadrovskih kapaciteta i bez dodatnih finansijskih sredstava.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS, 20.09.2022.

Naslov: Redakcija