Zastava Srbije

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVSTVO RS: Nove mjere za upućivanje građana u izolaciju i kriterijume za izlazak iz karantina

22.09.2021.


Institut za javno zdravstvo RS saopštio je nove mjere za upućivanje građana u izolaciju i kriterijume za izlazak iz karantina.

S ciljem sprečavanja daljeg širenja infekcije, bliskim kontaktima zaraženog određuje se karantin koji započinje od datuma posljednjeg kontakta sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem, koji je ostvaren tokom perioda infektivnosti tog slučaja.

Trajanje karantina za bliske kontakte potvrđenog ili vjerovatnog slučaja je 10 dana. Ukoliko tokom trajanja karantina osoba razvije simptome, bilo da je vakcinisana ili nevakcinisana, smatra se vjerovatnim slučajem koji podliježe izolaciji bez obzira da li je testirana ili ne – precizirali su iz Instituta.

Trajanje karantina kod osoba koje žive u istom domaćinstvu sa potvrđenim ili vjerovatnim slučajem se takođe definiše od datuma posljednjeg kontakta. Iz praktičnih razloga, u slučaju nemogućnosti izolovanja od oboljelog ukućana, kontaktima u domaćinstvu se može propisivati karantin u trajanju od 14 dana od datuma uzimanja uzorka potvrdnog testa kod oboljele osobe, ukoliko se radi o potvrđenom slučaju, odnosno od prvog dana simptoma, ukoliko se radi o vjerovatnom slučaju.

S druge strane, bliski kontakti koji su u proteklih šest mjeseci imali laboratorijski potvrđen virus korona – PCR ili antigenskim testom, ne podliježu mjeri karantina.

Izolacije su oslobođeni i građani koji su bili vjerovatan slučaj kovid-19, a identifikovani su kao bliski kontakt zaraženog ili vjerovatnog slučaja.

Njima se daje uputstvo za visoku opreznost u narednih 14 dana, da smanje kontakte, nose zaštitnu masku u svim situacijama gdje su u kontaktu s drugim ljudima i redovno dezinfikuju ruke.

Za ljude koji su bili u kontaktu sa zaraženim od korona virusa, a revakcinisani su prije najmanje 14 dana, izolacija traje pet dana.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Nataša Telebak, 19.09.2021.

Naslov: Redakcija