Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O UTVRĐIVANjU PORIJEKLA IMOVINE I POSEBNOM POREZU NA IMOVINU: Transparency International BiH ukazuje na manjkavosti Nacrta zakona

22.09.2021.


Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu, koji je prije par mjeseci u parlamentu Srpske predložio SNSD, nakon čega je upućen u javnu raspravu, ima mnogo nedorečenosti i ostavlja sumnju da bi se mogao upotrebljavati samo u političke svrhe.

Jedan je ovo od zaključaka javne debate koju je organizovala nevladina organizacija Transparensi Internešenel BiH (TI BiH) u vezi za navedenim nacrtom zakona. Na okruglom stolu je prezentovana analiza nacrta ovog zakona u kojoj su prikazana iskustva iz Republike Srbije, ali su sagledana i važeća zakonska rešenja iz Zakona o poreskom postupku Republike Srpske ("Sl. glasnik RS", br. 78/2020) i Zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla vršenjem krivičnog djela ("Sl. glasnik RS", br. 65/2018).

Iz TI BiH ističu da u Nacrtu zakona nije precizirano nad kojim osobama bi se i po kojim kriterijumima sprovodile kontrole porijekla imovine, čime se ostavlja bojazan od političkih zloupotreba selektivnom primjenom zakona.

Dodaju da bi ovaj nacrt zakona mogao biti i predmet ocjene ustavnosti zbog izrazito visoke poreske stope (75 odsto), kao i zbog odredbi o zastarjelosti utvrđivanja poreske obaveze.

TI BiH takođe smatra da bi se prevashodno trebala kontrolisati imovina bivših i aktuelnih nosilaca javnih funkcija, kao i drugih osoba koje su mogle biti izloženi povećanom riziku od korupcije, a da bi zakon opravdao epitet antikorupcijskog.

Krug osoba koje bi bile prioritet pri kontroli imovine morao bi biti jasno određen u samom zakonu, te se ne smije prepustiti diskreciji novoosnovanih sektora u Poreskoj upravi ili uređivanju kroz podzakonske propise. Moraju se stvoriti i kapaciteti u PU koji će omogućiti provjeru svih potencijalnih poreskih obveznika, tj. onih koji prema raspoloživim podacima posjeduju imovinu veće vrijednosti od 300.000 KM, a kako bi se izbjegla selektivnost u primjeni – napominju u TI BiH.

Ističu da bi u slučaju usvajanja zakona naročito poželjno bilo da se objavi procijenjeni broj obveznika/lica koji će biti podvrgnuti posebnim poreskim provjerama, kao i da treba utvrditi obavezu da Poreska uprava predoči javnosti sve podatke o primjeni i efektima primjene navedenog zakona.

Podsjećamo, Nacrt zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu našao se u junu ove godine pred poslanicima u NSRS. Tekst nacrta pred poslanike je uputio Klub SNSD, ali o potrebi donošenja zakonskog rješenja o utvrđivanju porijekla imovine godinama govori i opozicija.

Ideja predlagača, kako je istaknuto u materijalima, jeste da se pod lupu stave svi građani koji imaju uvećanje imovine u uzastopne tri godine veće od 300.000 maraka. Smatraju da će tako Srpska pokazati da nema kompromisa u pogledu borbe protiv korupcije.

Stan, kuća, poslovne zgrade i prostorije samo su neke od nepokretnih stvari koji će biti oduzete od onog ko ne uspije dokazati srazmjeru između primanja i imovine koju posjeduje. Predmet kontrole biće, između ostalog, i pokretne stvari, hartije od vrednosti, štedni ulozi i slično.

Šef Kluba poslanika SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Igor Žunić, pozdravlja sve koji se na bilo koji način uključuju u raspravu o predloženom zakonu.

Podsjeća da još traju javne rasprave na predloženi nacrt zakona širom Srpske te da očekuju da će biti dosta zanimljivih prijedloga.

Podržavamo da se i nevladine organizacije uključe u raspravu i daju svoje ideje. Mi iz Kluba poslanika SNSD sješćemo na kraju sa stručnjacima, uključujući i ljude iz PU RS, i izanalizirati sve prijedloge koji su se mogli čuti, kako na javnim raspravama, tako i kroz javnost, te probati naći najbolje rješenje – uvjerava Žunić.


IZVOR: Vebsajt Srpskainfo, Snježana Karić, 15.09.2021.

Naslov: Redakcija