Zastava Srbije

GOVEĐE MESO IZ SRBIJE PONOVO U BIH: Uskoro rješenje za uvoz žive stoke i suncokreta


 

  • GOVEĐE MESO IZ SRBIJE PONOVO U BIH: Uskoro rješenje za uvoz žive stoke i suncokreta

BiH je 21. septembra 2016. godine ukinula zabranu uvoza goveđeg mesa i mesnih prerađevina i mlijeka iz Srbije, saopštio je u Beogradu ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, nakon sastanka sa ministrom poljoprivrede Srbije Branislavom Nedimovićem.

Šarović je, nakon potpisivanja Memoranduma o tehničkoj saradnji dva ministarstva, rekao da je ukidanje ove blokade veoma važno za poljoprivredni sektor, kako u BiH, tako i u Srbiji.

On je naveo da će ovih dana biti usaglašeno i pitanje uvoza u BiH žive stoke iz Srbije, te dodao da treba da budu zadovoljni i peradari u BiH, jer je usaglašeno i pitanje uklanjanja barijera za izvoz pilećeg mesa u Srbiju, kao i pivari i uljari, s obzirom da BiH više neće imati problema sa uvozom suncokreta iz Srbije.

Šarović je rekao da je BiH već krenula sa izgradnjom modernog graničnog prelaza u Vardištu kod Višegrada, koji će zajedno sa budućim prelazom na mostu kod Bratunca, koji se gradi, unaprijediti život s obje strane Drine i na kojima će biti fitosanitarni nadzor.

On je napomenuo da BiH ima deficit u robnoj razmjeni sa Srbijom i da treba raditi na tome da se on smanji, te da BiH treba učiniti sve da što više otvori tržište Srbije, ali i da se otvori tržište BiH.

- Ne bi bilo fer da kažemo da Srbija treba smanjiti izvoz u BiH - rekao je Šarović.

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović potvrdio je da više neće biti problema sa izvozom goveđeg mesa iz Srbije u BiH, istakavši da je tržište Srbije potpuno otvoreno kada je riječ o sjemenu suncokreta, te da je to primjer kvalitetne ekonomske saradnje.

On je dodao i da je razgovarano i o izvozu iz BiH u Srbiju, ali i o usaglašavanju procedura.

Nedimović je rekao da je potpisani memorandum nastavak prakse dobre saradnje između dvije zemlje u pogledu razvoja poljoprivrede i tržišta poljoprivrednih proizvoda, te podsjetio da je BiH za Srbiju najveći partneru u CEFTA sporazumu.

On je naveo da će Srbija samo u oblasti poljoprivrede dostići izvoz u BiH u vrijednosti od 400 mil EUR i da će suficit biti veći od 350 mil EUR.

Nedimović je rekao da je na sastanku sa Šarovićem pokrenuta i inicijativa o kvalitetnom upravljanju slivom Drine, koju će Srbija i BiH zajedno uputiti Crnoj Gori, jer je zajednička koordinacija upravljanja tim tokom važna za životnu sredinu i eventualne vanredne situacije.

Izvor: Vebsajt eKapija, 21.09.2016.