Zastava Srbije

POTPISANI POSEBNI KOLEKTIVNI UGOVORI ZA ZAPOSLENE U OBLASTI OBRAZOVANJA I KULTURE, TE VISOKOG OBRAZOVANJA I STUDENTSKOG STANDARDA

22.08.2022.


Posebni kolektivni ugovori za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture, te visokog obrazovanja i studentskog standarda potpisani su u Banjaluci.

Ugovore su potpisali predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić sa ministrom za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem i ministrom prosvjete i kulture Natalijom Trivić.

Ministar Rajčević je napomenuo da protekle tri godine nisu bile lake ni za ministarstva ni za sindikate, te izrazio zadovoljstvo što je uprkos različitim otežavajućim okolnostima resorno ministarstvo našlo načina da četiri puta poveća plate zaposlenima.

- Ugovori koji su potpisani ukazuju na posvećenost ministarstava i Vlade Srpske da poboljša status naših radnika - rekao je Rajčević.

Ministarka Trivić je rekla da je cilj Ministarstva da donese najbolja rješenja koja će poboljšati status zaposlenih u oblasti i kulture.

- Poboljšali smo status zaposlenih u predškolskim ustanovama, zatim nastavnika koji rade u kombinovanim odjeljenjima, te zaposlenima u školama za djecu sa poteškoćama u razvoju, gdje smo za pet odsto povećali plate radnicima koji nisu u vaspitnom procesu, ali su u neposrednom kontaktu sa ovom djecom- rekla je Trivićeva.

Gnjatić je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovih ugovora, jer će omogućiti kontinuitet ostvarivanja prava zaposlenih u ovim oblastima.

On je naveo da su Ugovorom u oblastima obrazovanja i kulture ostvarena poboljšanja za radnike u kombinovanim odjeljenjima viših i nižim razredima osnovne škole za po jedan procenat, te za zaposlene u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece sa smetnjama u razvoju.

- Imamo poboljšanje i za koeficijente za predškolske ustanove u smislu prevođenja neto na bruto iznos i definisani su najniži mogući koeficijenti, a to je da je najniža cijena rada 110 KM - rekao je Gnjatić.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 19.08.2022.

Naslov: Redakcija