Zastava Srbije

U UTORAK SJEDNICA SAVJETA ZA PRIMJENU MIRA O DANU REPUBLIKE SRPSKE


  • U UTORAK SJEDNICA SAVJETA ZA PRIMJENU MIRA O DANU REPUBLIKE SRPSKE

U UTORAK SJEDNICA SAVJETA ZA PRIMJENU MIRA O DANU REPUBLIKE SRPSKE

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da će u utorak biti održana sednica Saveta za primenu mira (PIK) u BiH, na kojoj će se razmatrati odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se 25. septembra održi referendum o 9. januaru kao Danu republike.

- U ponedeljak imamo neke sastanke sa članicama PIK-a. Neki su tražili te sastanke da se dobro pripremimo za utorak i videćemo šta će biti na toj sednici - rekao je Incko za banjalučku Alternativnu televiziju.

Kancelarija visokog predstavnika (OHR) ranije je saopštila da je referendum protiv Dejtonskog sporazuma i da gura RS u izolaciju.

Protiv referenduma o Danu RS oglasile su se i ambasade SAD i Velike Britanije u BiH, ističući da bi održavanje referenduma bilo antidejtonski i antiustavni čin, dok je ambasada Rusije podržala održavanje referenduma.

- Pitanje održavanje referenduma je važno za celu RS. Siguran sam da je odluka vlasti Srpske o održavanju referenduma bila zbog želje da stanovništvo da svoj stav o tome - izjavio je ruski ambasador Petar Ivancov.

Najviši zvaničnici RS saopštili su da neće odustati od referenduma o Danu RS, ističući da taj referendum nije ni antidejtonski ni antiustavan.

Međunarodni supervizor za Brčko distrikt Brus Berton već je zabranio održavanje referenduma o Danu Republike Srpske na području distrikta za građane koji imaju entitetsko državljanstvo Republike Srpske, obrazložovši da je visoki predstavnik Valentin Incko "jasno rekao" da je odluka o referendumu neustavna i suprotna odluci Ustavnog suda BiH.

Nalog supervizora donet 2007. godine propisuje da se referendumi na teritoriju Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu suglasnost supervizora u pisanoj formi i provoditi se isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko district.

Predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je referendum o Danu RS "probni balon" za neke ozbiljnije referendume, dok hrvatski član Predsedništva ne vidi ništa sporno da se građani RS izjasne o tome da li žele da 9. januara i dalje slave Dan republike.

Opozicija u RS se nije usprotivila referendumu, ali je protiv toga da se on održi samo sedam dana pre loklanih izbora zakazanih za 2. oktobra.

Ustavni sud ranije je doneo odluku da RS mora da izmeni Zakon o praznicima kako se Dan republike više ne bi obeležavao 9. januara, ocenivši da je taj datum diskriminatorski za građane RS koji nisu Srbi.

Na taj dan RS slavi i svoju krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana, a datum je sporan za bošnjačke političare, jer je na taj dan 1992. godine proglašena Srpska repubika BiH, koja je kasnije preimenovana u Republika Srpska.

Izvor: Blic, 21.08.2016.