Zastava Srbije

ENERGETSKA ZAJEDNICA PODRŽALA ODLUKU O KVALITETU TEČNIH NAFTNIH GORIVA

22.07.2021.


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Košarac, sastao se danas, u okviru radne posjete Beču, sa direktorom Energetske zajednice Janezom Kopačem.

Na sastanku je razgovarano o odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, čiji nacrt je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

"Energetska zajednica pružila je podršku odluci o kvalitetu tečnih naftnih goriva, koja će omogućiti upotrebu najkvalitetnijih goriva evropskih standarda u BiH", istakao je ministar Košarac.

On je izrazio očekivanje da će se ova odluka uskoro naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH.

"Neophodno je da odluku o tečnim naftnim gorivima usvojimo u što skorijem roku, jer je to uslov za članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji. Usvajanje ove odluke otvara nam mogućnost da pristupimo ovoj važnoj svjetskoj asocijaciji do kraja ove godine", poručio je Košarac.

On je naglasio da je usvajanje odluke o tečnim naftnim gorivima, osim za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, uslov i za ukidanje sankcija koje je Energetska zajednica uvela BiH početkom ove godine, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.


IZVOR: Vebsajt Vijesti.ba, 21.7.2021.

Naslov: Redakcija