Zastava Srbije

LIDERI PARTIJA U BIH NAJČEŠĆE NEMAJU PROTIVKANDIDATE: Analitičari smatraju da je u osnovi ovoga vlastiti interes i, suštinski, nedostatak demokratije

22.06.2023.


Izbori za predsjednika bilo koje političke partije u BiH praktično su postali jednosmjerna ulica, jer se za tu poziciju najčešće prijavi samo jedan kandidat.

Ovakav scenario, prema riječima političkih analitičara, gledaćemo i ubuduće, jer među političarima vlada mišljenje da nema potrebe da se izlažu nepotrebnom stresu ukoliko u igri nije veliki ulog, a ako se i desi da se neko usudi ući u tu trku, veoma često bude „politički pometen“.

Nebojša Tojagić, politički analitičar, kaže da ključnu ulogu u tome što većina aktuelnih stranačkih lidera nema ili nikada nije ni imala nijednog protivkandidata na izborima igra vlastiti interes.

„S jedne strane, preuzimanje stranačkog kormila u vrijeme kad je stranka u opoziciji i nije neka primamljiva opcija, jer zahtijeva veliki angažman, ogroman trud, stalne sukobe i odricanje. Što je stranka bliža vlasti ili su njene pozicije obećavajuće u smislu rasta podrške javnog mnjenja, a bez obzira na njenu veličinu, ona postaje prostor potencijalnog unutarstanačkog odmjeravanja snaga, jer je interes veliki, a ulog ogroman. Najčešće takve stranke imaju 'doživotne' predsjednike, a oni svoju dugovječnost na čelu stranke pravdaju očuvanjem jedinstva stranke, odbranom svog naroda, nastavkom reformi koje su baš oni započeli ili nekim slabo uočljivim putem kojim su krenuli“, pojašnjava Tojagić.

Upravo zbog ovakve situacije, dodaje on, u strankama su većinom poslušnici.

„Ti ljudi po stavove i mišljenje idu kod predsjednika. Ali, oni su odani do momenta kada pomisle da bi oni mogli postati 'kalif umjesto kalifa'. Međutim, kada dođe do toga, imamo sve osim demokratskog sučeljavanja, a najčešći rezultat je izlazak iz stranke poražene frakcije i po pravilu formiranje nove stranke“, rekao je Tojagić za „Nezavisne novine“.

Kandidovanje jednog kandidata za predsjednika stranke za analitičarku Tanju Topić je čist nedostatak demokratije.

„Imena nekih lidera u nazivu stranaka te maltene doživotno predsjednikovanje istim ozbiljni su znaci demokratske patologije. Ozbiljno kršenje statuta stranke, traženje prečica, a busanje u prsa o demokratskom potencijalu društva jednog lica su međusobno protivrječni. Jedan lider u stranci znači da u njoj nema demokratije, čak ni privida, jer se ne obezbjeđuje niti protivkandidat makar u svrhu dekora“, mišljenja je Topićeva.

Ona naglašava da u BiH i dalje vlada hibridni režim i njegovanje kulta ličnosti te da su prava i slobode obično samo na papiru, a da je s tim u vezi i članstvo u strankama zadovoljno „obožavanjem partijskih vođa“.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, Radoš Krstojević, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija