Zastava Srbije

ZAKONSKA ZAŠTITA OD NASILJA U PORODICI: Fizičko kažnjavanje djece je i dalje veoma „popularna“ metoda odgoja u BiH

22.06.2023.


Ovo su potvrdili rezultati koje je prije par godina proveo UNICEF. Šta zakon kaže o tome? Kakve posljedice ostavlja na djecu? O ovoj temi govorili su Mirsad Poturković iz Centra za socijalni rad KS i pedagoginja Danijela Žuletović.

Savjet ministara BiH je još u junu 2015. godine usvojilo Akcioni plan za djecu Bosne i Hercegovine i time se obavezalo da zakonom izričito zabrani svako tjelesno kažnjavanje djece. Dakle, u reformi zakona još uvijek nije u potpunosti zabranjeno fizičko kažnjavanje na čitavoj teritoriji BiH. Fizičko kažnjavanje je tako nezakonito u domaćinstvima u Republici Srpskoj (Zakon o zaštiti od nasilja u porodici ("Sl. glasnik RS", br. 102/2012, 108/2013, 82/2015 i 84/2019)) , za razliku od Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta (Zakon o zaštiti od nasilja u porodici u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine ("Sl. glasnik Brčko distrikta BiH", br. 7/2018)) gdje ono nije izričito zabranjeno.

– Kada je riječ o normi 2005. godine je donošen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici("Sl. novine FBiH", br. 20/2013 i 75/2021). Godine 2013. je donešen novi zakon i ne možemo kazati da pitanje zaštite djece u porodici nije normirano, samo je pitanje koliko je zaživio u praksi. Pristup je bio različit. U KS je značajan broj prijava i izrečenih zaštitnih mjera, u nekim drugim kantonima je manji broj prijava. Prijavljuje porodica, djeca, jedan roditelj, škola, zaposlenici Centra za socijalni rad – kaže Poturković.

Zakon o zaštiti od  nasilja u porodici kaže da je nulta tolerancija na nasilje. U KS zabilježen je značajan broj prijava nasilja nad djecom i nasilje u porodicama gdje su djeca svjedoci nasilja. Posljedice po djecu su jednake. Sagovornici ističu da su roditelji nažalost krivi što su oni u djetinjstvu kao odgojnu mjeru imali batinanje i to usvojili kao odgojnu normu koju primjenjuju na djecu.

Roditelji misle da „ako su mene roditelji na taj način kažnjavali, onda ću ja isto uraditi sa svojim djetetom“. Sad je to individualno i roditelji tragaju za novim rješenjima, ali je sad pitanje koliko imamo ponuđenih rješenja. Roditelji nemaju dovoljno vremena zbog poslova i onda ne znaju kako riješiti neke situacije što ne znači da nema metoda. Nekada je to nemoć roditelja da riješe neku situaciju i pristupaju batinjanju. To su strašne u dugotrajne posljedice po dijete. To ne zaustavlja neprihvaćeno ponašanje koje uzrokuje reakciju roditelja. Dijete ne nauči iz udarca da je tako nešto neprihvatljiv oblik ponašanja. Ono oponaša roditelja – kaže Žuletović.

Dodaju kako postoje različite razvojne faze djeteta. Roditelj kada to postane, mora prihvatiti ulogu odgajatelja. Dijete ne može shvatiti situaciju kao odrasla osoba.

Moraju mudrije pristupati rješenju tih problema. Moramo doćo do uzroka problema. Tražiti rješenja sa psiholozima i pedagozima. Moramo biti dosljedni odgoju. Pokazati šta je ispravno ponašanje, dati mu izbor. Ono što radi, ako je nepravilno, pokazati mu šta je uzrok tog ponašanja i šta mu je alternativa – kaže Žuletović.

Kažu da je i ekonomsko eksploatisanje djece prisutno i da je nekoliko prijava išlo i prema tužilaštvu koje je izricalo mjere. Takođe, veoma prisutan obilk nasilja nad djecom je i emocionalni koji je nakon prijave teško dokaziv, piše N1.

– Vrlo malo se tom načinu zlostavljanja djece posvećuje i pridaje pažnja i vrlo je teško dokazivo. Emocionalno nasilje ostavlja možda čak dramatičnije posljedice od fizičkog nasilja. Roditelji su skloniji emocionalnom nasilju. Emocionalno nasilje prati i fizičko. Roditelji apsolutno nemaju svijesti o tome, kontinuisano narušavaju samopouzdanje djeteta i u neko doba dođe u poziciju da profesionalci negdje primjećuju da je evidentan poremećaj emocija. Roditelji prosto zaboravljaju i ne razmišljaju o posljedicama vrijeđanjem ličnosti djeteta. Dijete razumije negativnu poruku. Dijete se svakodnevno suočava sa vršnjačkim nasiljem u javnom prostoru, medijskom, političkom, sajber. U takvom okruženju odrastaju. Onda koriste nasilje u rješavanju problema. I ako to gleda u kući, on će to primijeniti i na ulici. Moramo učiniti ambijent prihvatljivim za odgoj djece. Moramo staviti tačku na ovakvo ponašanje – kaže Poturković..

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Srpska info, 20.06.2023.

Naslov: Redakcija