Zastava Srbije

IZMJENE ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST: Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine radi na donošenju pravilnika kako bi odredbe o ukidanju PDV na doniranu hranu bile provedive – rok za donošenje je 60 dana

22.06.2023.


Zastupnički Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojim se ukida PDV na doniranu hranu.

Sada je potrebno da u roku od 60 dana budu završeni pravilnici kako bi dopune Zakona mogle biti provedene između ostalog i onemogućavanja zloupotreba i već se na tome radi, kazali su za Faktor iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH).

- Imajući u vidu da su u pripremi prijedloga dopuna novog zakonskog rješenja konsultovana UIO u cilju što adekvatnijeg formulisanja ovog prijedloga, te da je Uprava neposredno par dana prije sjednice Parlamenta BiH još jednom kontaktirana, prihvaćena je naša sugestija da početak primjene izmjena i dopuna Zakona o PDV-u ne bude u roku od osam dana, nego stupanjem na snagu izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, čime se omogućava da novo zakonsko rješenje može biti provedivo – pojasnili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

UIO je već sačinila radne materijale prednacrta izmjena i dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u i pratećih obrazaca.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Faktor, R.D., 20.06.2023.

Naslov: Redakcija