Zastava Srbije

PREZENTIRAN DRŽAVNI IZVJEŠTAJ PRAĆENJA REFORME JAVNE UPRAVE 2021/2022.

22.06.2023.


Izvještaj je rezultat dvogodišnjeg istraživanja koje je dio regionalnog projekta Osnaživanje civilnog društva Zapadnog Balkana za reformisanu javnu upravu (WeBER 2.0), a koji u Bosni i Hercegovini implementira Vanjskopolitička inicijativa BH u sklopu mreže Think for Europe (TEN).

Prezentaciju je održao Haris Ćutahija, direktor Vanjskopolitičke inicijative BH, a o izvještaju su diskutovali i Emsad Dizdarević iz Transparency Internationala i prof. dr. Elmir Sadiković sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Učesnici su bili predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, uključujući i Ured Koordinatora za reformu javne uprave BiH, nevladinih organizacija, te eksperti iz oblasti reforme javne uprave.

Izvještaj je obuhvatio šest oblasti reforme javne uprave: strateški okvir reforme, izradu i koordinaciju izrade javnih politika, državno-službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, odgovornost, pružanje usluga, te upravljanje javnim finansijama. Istraživanje se oslanjalo na podatke institucija, ispitivanje stavova građana, organizacija civilnog društva i državnih službenika, te na većem broju intervjua i fokus grupa.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi reforme javne uprave, a kako je to jedan od četrnaest ključnih prioriteta čije ispunjavanje je preduslov otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji, pred Bosnom i Hercegovinom je težak zadatak. U toku diskusije, Ćutahija je predstavio i preporuke za institucije u svih šest oblasti koje su dio Izvještaja, a koje bi znatno pomogle državi da ispuni ovaj dio uslova.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Federalna TV, 19.06.2023.

Naslov: Redakcija