Zastava Srbije

U HNK/HNŽ REGISTRIRANO VIŠE OD 20.000 KOMADA NAORUŽANJA: Sve ilegalno oružje i eksplozivne naprave građani mogu predati u nadležnu policijsku upravu bez bilo kakvih sankcija

22.06.2023.


Posljednji tragični događaji u Srbiji i Bosni i Hercegovini, vezani za upotrebu vatrenog oružja maloljetnih osoba, otvorili su brojna pitanja u cijeloj regiji poput onoga jesu li zemlje regije preplavljene ilegalnim oružjem zaostalim iz posljednjeg rata i može li se to oružje predati policiji bez krivičnog odgovaranja.

„Sve ilegalno oružje i eksplozivne naprave građani mogu predati u nadležnu policijsku upravu bez bilo kakvih sankcija“, rekli su Feni iz Ministarstva unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (MUP HNK).

Podsjetili su da je kantonalni MUP, zajedno s UNDP-om, provodio te da još uvijek provodi akcije i kampanje vezane za ilegalno naoružanje.

Također su naveli da evidenciju o oružju koje su dragovoljno predali građani vode druge agencije koje su uključene u program, naglasivši da je Uprava policije MUP-a HNK u protekloj 2022. godini od građana izuzela 75 komada naoružanja.

S druge strane, osoba može dobiti odobrenje za nošenje oružja ukoliko ima opravdan razlog, ukoliko pravosnažno nije osuđena za krivična djela te ako ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zloupotrijebljeno.

„Postoji zakonom zadata procedura koju provodi Odjel za naoružanje u svakoj PU u našem kantonu, a prema kojoj je za dozvolu o nošenju oružja potrebno ispuniti Zahtjev za nabavu, zatim prikazati liječničko uvjerenje, potvrde o nekažnjavanju i vođenju krivičnog postupka. Nakon toga slijedi provjera osobe na terenu - mjestu boravka te polaganje usmenog ispita i prakse sukladno Zakonu o oružju i municiji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu  ("Sl. novine Hercegovačko-neretvanskog kantona", br. 5/2017 i 5/2020)“, pojašnjeno je iz MUP-a HNK.

Na kraju su podvukli da je u HNK trenutno registrirano oko 21.863 komada naoružanja, pri čemu se misli na kratku cijev pištolj ili revolver, dugu cijev - lovačka puška, lovački karabin i kombiniranu lovačku pušku.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Radio Sarajevo, 18.06.2023.

Naslov: Redakcija