Zastava Srbije

PREDSTAVNICI FEDERALNOG MUP-a BORAVILI U SAD GDJE SU SE UPOZNALI SA NAČINOM FUNKCIONIRANJA „AMBER ALERT“ SISTEMA

22.06.2023.


Policijski službenici Federalne uprave policije, Federalnog minstarstva unutrašnjih poslova, protekle su sedmice boravili u Sjedinjenim Američkim Državama, u sklopu studijske posjete.

Cilj je bio upoznavanje načina funkcioniranja Nacionalnog centra za nestalu i seksualno zlostavljanu djecu, načinom uspostavljanja takozvanog „Amber sistema“, kao i reagovanja u situacijama nestale i kidnapovane djece, te reagovanja policijskih službenika u situacijama masovne pucnjave u školama.

Tokom boravka u Americi delegacije FUP-a uspostavljen je kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Srbije i nevladine organizacije Republike Srbije „Amber Alert“, od kojih su dobijene značajne informacije u vezi s uspostavom navedenog sistema, s obzirom da je u Republici Srbiji implementacija projekta u završnoj fazi.

- Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak i direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić su najavili da će Federalna uprava policije Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova izvršiti svoje obaveze po ovom pitanju, te će inicirati uspostavljanje odgovarajuće radne grupe na nivou Ministarstva sigurnosti s ciljem uspostavljanja Amber sistema, kao i ostvarivanje kontakta sa NCMEC organizacijom u cilju uspostave kontakta sa istom u dijelu koji se odnosi na Amber Sistem i zaprimanje tzv. dojava o zlostavljanju djece u digitalnom okruženju Federalnoj upravi policije - saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Faktor, 21.06.2023.

Naslov: Redakcija