Zastava Srbije

16.000 GRAĐANA BIH DOBILO RADNE DOZVOLE U HRVATSKOJ, A 6.400 U SLOVENIJI: Gotovo 60 posto dozvola za rad izdato je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15 posto za ugostiteljstvo i turizam

22.06.2022.


Na Jadranu trenutno vlada prava pomama za sezonskim radnicima, a ugostiteljski poslovi su u žiži interesiranja. Društvene mreže preplavljene su oglasima u kojima vlasnici ugostiteljskih objekata, uz obaveznu naznaku „hitno“, traže radnike i obećavaju plaće od 1.000 pa do 1.500 eura, plus bonusi.

Prilika je to i za radnike iz Bosne i Hercegovine da zarade koju marku više u trenutku kada vlasnici ugostiteljskih objekata u našoj državi stavljaju ključ u bravu jer se ne mogu nositi sa svakodnevnim poskupljenjima. Osim toga, dodatni problem je odlazak ljudi, koji svoju šansu vide preko granice, pa je sve teže naći radnika za rad u ugostiteljstvu.

Kako „Avaz“ saznaje u MUP-u Hrvatske, od početka ove godine do 31. maja, najviše dozvola za boravak i rad izdali su državljanima Bosne i Hercegovine, i to više od 16.000.

- Od toga ih je za novo zapošljavanje izdato 9.480, za produženje dozvole 5.223 te 1.754 za sezonske radnike - naveli su iz MUP-a Hrvatske.

Gotovo 60 posto dozvola za rad izdato je za poslove u oblasti građevinarstva, dok je 15 posto za ugostiteljstvo i turizam.

Razgovarali smo sa Selmom Isabegović, koja posreduje u zapošljavanju naših građana u inozemstvu.

Kako nam je kazala, za sezonski rad u Hrvatskoj bude na stotine prijava i najčešće je riječ o ljudima koji trenutno nemaju posao u BiH, ali i onima koji trenutni posao žele zamijeniti boljim.

- Oblast hotelijerstva je najtraženija, i to prodavači, konobari, kuhari, sobarice - govori nam Isabegović.

Kada je riječ o zaradi na ovim poslovima, ona minimalno iznosi 900 eura.

- Bez dodatnih benefita, neto plaća koju mi određujemo s klijentima kreće se između 900 i 1.200 eura - dodaje ona.

Za prva četiri mjeseca 2022. godine, za rad u Sloveniji izdato je 6.390 radnih dozvola, a najtraženiji su vozači, varioci, armirači, zidari, elektroinstaleri, bravari, fasaderi i građevinski radnici.

- Putem Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u Njemačkoj se zapošljavaju samo osobe sa srednjom medicinskom školom, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika, minimum B1 nivo - kazali su nam iz Agencije i dodali da je od početka godine u ovu državu otišlo 210 građana BiH.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Avaz, A. Kukić, 20.06.2022.

Naslov: Redakcija