Zastava Srbije

UPRAVA ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE BIH: Otpisano 15 miliona KM poreskog duga zbog zastare

22.06.2020.


Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u ovoj i prošloj godini otpisala je skoro 15 miliona maraka duga poreskih obveznika zbog zastare.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije u UIO Ratko Kovačević rekao je da su grupe za prinudnu naplatu u regionalnim centrima u 2019. godini donijele 98 rješenja za otpis duga usljed zastare u ukupnom iznosu od 403.917 maraka. Međutim, za prvih pet mjeseci ove godine iznos otpisanog duga je mnogo veći.

"U ovoj godini, odnosno do 31. maja, doneseno je 1.639 rješenja za otpis duga usljed zastare u ukupnom iznosu od 14,32 miliona maraka", ukazao je Kovačević.

Dug koji je otpisan uglavnom se odnosio na potraživanja po osnovu prekršaja iz carinskih postupaka, koji su nastali još u vrijeme bivših carinskih uprava, prije nego što je UIO i bila uspostavljena, jer su iscrpljene sve zakonske mogućnosti da se ti dugovi naplate.

Ekonomisti ističu da UIO pristupa otpisu dugovanja tek kada iscrpi sve opcije da naplati novac od poreskih obveznika.

"Pored tih dužnika iz ranijeg perioda imamo definitivno i sada one od kojih je naplata dugovanja krajnje upitna. Jedan od takvih primjera je i derventska fabrika cijevi 'Unis', kao i mnoge druge fabrike koje duguju pozamašan iznos novca za porez. Najbolje bi bilo za UIO da sagleda situaciju te da ono što je u sporu i što se nastoji naplatiti izdvoji kao nešto što je posebna kategorija potraživanja. Ona dugovanja za koje su iscrpljene sve opcije po pitanju naplate definitivno treba isknjižiti", rekao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i pojasnio da je pravilo da, dok god postoji privredni subjekat, od njega se pokuša naplatiti dug koji ima prema nadležnoj instituciji.

"Ovo što sada radi UIO je efikasan posao i oni su praktično postavili jedan standard koji vrijedi", ukazao je Pavlović.


IZVOR: Vebsajt Nezavisne, 16.06.2020.

Naslov: Redakcija