Zastava Srbije

NACRT ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BORAVIŠNOJ TAKSI RS: Od 1. januara 2025. godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postaju obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju

22.05.2024.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o boravišnoj taksi, kojim se povećava zakonski raspon visine boravišne takse, a odluku o visini boravišne takse i dalje donosi jedinica lokalne samouprave uz prethodno pribavljeno mišljenje Privredne komore Republike Srpske. Cilj predloženih izmjena visine boravišne takse jeste da se osigura ekvivalentnost između pruženih usluga i plaćene boravišne takse.

Nacrtom zakona se predviđa i da od 1. januara 2025. godine pružaoci ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma postanu obveznici plaćanja boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, dok su dosadašnjim zakonskim rješenjem ti pružaoci usluga su bili izuzeti iz sistema plaćanja boravišne takse, kako bi se u što većoj mjeri olakšao rad tih ugostitelja. Imajući u vidu da je sve veći broj pružalaca ugostiteljskih usluga u objektima seoskog turizma i značaj ruralnog turizma kao jedne od najrazvijenijih grana turizma u Republici Srpskoj, neophodno je da se i njihov položaj izjednači sa drugim vrstama ugostiteljskih objekata.

Nacrtom zakona se, takođe, definiše i da će pružaoci ugostiteljskih usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje od 1. januara 2025. godine biti dužni da počnu sa plaćanjem boravišne takse po svakom ostvarenom noćenju, pod istim uslovima i na isti način kao i drugi ugostitelji, dok su prema važećem zakonskom rješenju isti bili obavezni da plaćaju godišnji paušalni iznos boravišne takse za svaki krevet (ležaj) u ugostiteljskom objektu, odnosno objektu u kojem se pružaju usluge smještaja, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 16.05.2024.

Naslov: Redakcija