Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENI I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONA BIH: Omogućuje se uklanjanje sadržaja sa interneta koji potiče na vršenje krivičnih djela

22.05.2020.


Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta BiH su u prvom čitanju i po skraćenom zakonodavnom postupku usvojili Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH.

Predlagači su zastupnici Saša Magazinović, Jasmin Emrić i Šemsudin Mehmedović.

Zastupnik Šemsudin Mehmedović ukazao je da se izmjenama djeluje preventivno na eventualne terorističke prijetnje.

- Omogućuje se uklanjanje sadržaja sa interneta koji potiče na vršenje krivičnih djela. Posebno je to bitno i u vremenu kad se BiH suočava sa problemom migrantske krize. Smatramo da je napravljena široka lepeza sa onima koji će raditi i na provođenju ovog zakona. U materijalima ima i mišljenje Direkcije za evropske integracije, ali ovo je minimum oko kojeg postoji saglasnost - ukazao je Mehmedović.

Zastupnik Nikola Lovrinović ukazao je da je i ovaj zakon opet ne ide preko Vijeća ministara BiH.

- Volio bi da se ovaj tekst dostavi Vijeću ministara da dobijemo i to mišljenje. Nemam ništa protiv da zakon prođe prvo čitanje, ali da do drugog imamo stav Vijeća ministara BiH - istakao je Lovrinović.

Zastupnica Snježana Novaković - Bursać ukazala je da je moguće da se ovim zakonom vrši i prenos nadležnosti.

- Neke stvari koje se spominju imaju i već su u nadležnosti entiteta. Može doći i do preklapanja nadležnosti. Ne vidim potrebu da se pravi zakon na zakon. Moramo biti jako oprezni. Klub SNSD neće podržati ovaj prijedlog, ali ćemo pratiti. Klub SNSD-a nije ni u prošlom sazivu podržavao ovo zakonsko rješenje - rekla je Novaković - Bursać.

Zastupnik Dragan Mektić ovom prilikom pitao je da li je ovaj zakon išao na mišljenje Vijeću ministara BiH.

- Može biti tačno i ovo što govori poslanica Snježana. Treba to provjeriti, krivični zakoni entiteta inkriminišu one radnje koje su usmjerene protiv ustavnog uređenja entiteta, a ovdje se radi o KZ-u BiH. Ako KZ RS inkrimiše i propisuje samo krivična djela protiv ustavnog poretka entiteta, onda ima mjesta da se ovo provede - pojasnio je Mektić.


IZVOR: Vebsajt Avaz, 19.05.2020.

Naslov: Redakcija