Zastava Srbije

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH: Ravnomjerno raspodijeliti predmete ratnih zločina

22.05.2018.


Predsjednici sudova treba da vode računa o ravnomjernoj raspodjeli predmeta koji se odnose na ratne zločine između sudija s ciljem njihovog efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja, zaključeno je na radionici održanoj u Trebinju.

Radionicu je organizovao Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH kako bi sudije u predmetima ratnih zločina razmotrile korišćenje informaciono-komunikacionih tehnologija i obezbijedile brže procesuiranje predmeta.

- Potrebno je jačati koordinaciju i saradnju među institucijama u BiH s ciljem efikasnijeg rješavanja predmeta ratnih zločina - navedeno je u usvojenim zaključcima.

Sudovi su podstaknuti da u što većem obimu koriste video-link prilikom saslušanja stranaka s ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg rješavanja predmeta.

Član VSTS-a i sudija Suda BiH Dragomir Vukoje je istakao da VSTS, uz podršku Evropske unije, preduzima različite aktivnosti na primjeni mjera predviđenih Strategijom za rad na predmetima ratnih zločina i preporuka s ciljem efikasnog i kvalitetnog rješavanja ovih predmeta.

- VSTS je obezbijedio tehničku opremu, prostorne kapacitete za primjenu mjera zaštite svjedoka i sredstva za ljudske i materijalne resurse neophodne za uspješno procesuiranje ratnih zločina - rekao je Vukoje.


IZVOR: Vebsajt Glas Srpske, S. Š., 21.05.2018.

Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija