Zastava Srbije

VLADA RS: Donijeta Odluka o prihvatanju zaduženja Republike Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu

22.04.2021.


Vlada Republike Srpske je na 22. posebnoj sjednici donijela Odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

U skladu sa usvojenim Budžetom Republike Srpske za 2021. i Odlukom Narodne skupštine Republike Srpske o dugoročnom zaduženju za 2021., Republika Srpska je, putem Ministarstva finansija, dana 20. aprila 2021. uspješno iskoristila još uvijek povoljne uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i po prvi put emitovala 144A/REGS petogodišnje obveznice denominovane u evrima u iznosu od 300 miliona evra po kuponskoj stopi od 4,75%. Obveznice će biti izlistane na Londonskoj berzi kao jednoj od najvažnijih i najregulisanijih svjetskih berzi.

U transakciji je učestvovalo više od 54 fonda, banke i ostala kvalifikovana investitora sa diverzifikovanom geografskom lokacijom, od kojih su najveći i najznačajniji iz: Velike Britanije, SAD, Švajcarske, Njemačke, te samo jedan finansijski investitor iz Republike Srpske. Republika Srpska je ovom transakcijom nastavila da aktivno upravlja javnim dugom i u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 21.04.2021.

Naslov: Redakcija