Zastava Srbije

ODLUKA O NEPRIHVATANjU DOKAZA O OBAVLjENOM TEHNIČKOM PREGLEDU VOZILA SA STANICA ZA TEHNIČKI PREGLED VOZILA IZVAN PODRUČJA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE: Tehnički pregledi vozila u RS-u više se neće priznavati u FBiH, nema zaobilaženja eko testa

22.03.2022.


Odlukom o neprihvatanju dokaza o obavljenom tehničkom pregledu vozila sa stanica za tehnički pregled vozila izvan područja Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 18/2022)više nisu priznati tehnički pregledi vozila izvršeni izvan FBiH. Stanovnici FBiH ne mogu više vršiti tehnički pregled u Republici Srpskoj i na taj način zaobilaziti eko test.

Na 306. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija usvojena je odluka o neprihvatanju dokaza o obavljenom tehničkom pregledu vozila sa stanica izvan za tehnički pregled vozila izvan područja FBiH.

U praksi to znači da stanovnici Federacije Bosne i Hercegovine više neće moći registrovati vozilo uz dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila u Republici Srpskoj.

Na ovaj način se vozačima ograničava mogućnost da izbjegnu obavezu plaćanja tzv. ekotesta.

Ispitivanje izduvnih gasova (ekotest) je obaveza prilikom tehničkog pregleda vozila koja vozače u FBiH od 2017. godine košta 36 KM. Sa druge strane ista obaveza ne postoji u RS-u.

Kompanija Paragraf Lex BA ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenijetih iz spoljnih sadržaja, odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vijesti" su namijenjene u svrhu opšteg informisanja.


IZVOR: Vebsajt Klix, 15.03.2022.

Naslov: Redakcija