Zastava Srbije

USTANOVLJENI ROKOVI DO POČETKA MAJA 2016. GODINE ZA RJEŠAVANJE KLJUČNIH PITANJA OBJAVLJIVANJA POPISA, MEHANIZMA KOORDINACIJE, TE ADAPTACIJE SPORAZUMA O STABILIZACIJI I PRIDRUŽIVANJU


Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, razgovarala je u Sarajevu sa komesarom EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesom Hanom.

Nakon sastanka Cvijanovićeva je ocijenila da je kraj aprila, odnosno početak maja rok do kada bi trebalo riješiti pitanja objavljivanja popisa, mehanizma koordinacije, te adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Komesar je rekao koji su to prihvatljivi rokovi EU koje bi BiH trebalo da ispuni. EU je zainteresovana i da vidi da je postignut aranžman sa MMF-om da bi nakon toga i Evropska komisija mogla da pristupi određenim aranžmanima te vrste i da se na taj način pomogne BiH", rekala je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je bilo riječi o i zajedničkim strategijama koje bi trebalo da budu izrađene, a to su u suštini sektorske politike i strategije koje bi trebalo definisati kao osnovu za dobijanje sredstava iz IPA dva programa.

"Svako od nas, entitetski ministri i predsjedavajući Savjeta ministara BiH je pojedinačno referisao o tome koja su to dostignuća. U ime Vlade Republike Srpske rekla sam da smo, kada je riječ o reformskoj agendi, u dinimici koja je bila i predviđena, da su sve stvari upućene prema parlamentu i sada zavisi od parlamentarne dinamike kada će šta biti usvojeno od predloženih zakona", istakla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o popisu, dodala je Cvijanovićeva, Republika Srpska ima svoj stav i želi da popis bude objavljen u skladu sa zakonom i svim prihvatljivim principima.

"To je postalo pitanje numeričkog prebrojavanja etničkih grupa, kako oni kažu, odnosno konstitutivnih naroda. Popis treba da predstavlja jednu solidnu osnovu ili temelj za definisanje ekonomsko-socijalnih mjera i svih strateških planiranja u budućem periodu", navela je premijer Srpske.

O pitanju mehanizma koordinacije Cvijanovićeva je rekla da Vlada ima drugačiji stav u odnosu na nivo BiH. Ipak je rečeno, dodala je ona, da je mehanizam koordinacije stvar koju treba isključivo definisati u okviru domaćih institucija.

"Njih kao Evropljane uopšte ne interesuje kako će taj model izgledati, oni hoće da on bude funkcionalan. Rekla sam da je naša razlika tu značajna, mi ne vidimo baš veliku logiku povezivanja tijela koja proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa internim mehanizmom koordinacije, kao što je to Savjet ministara BiH uradio u svojoj odluci iz januara ove godine i da mi imamo precizne stavove koje ćemo nastaviti da iznosimo dok ne dođemo do prihvatljivog rješenja", istakla je ona.

Kada je riječ o zajedničkim strategijama, Cvijanovićeva je Hanu prenijela da Vlada razumije važnost ovih strategija, ali da isto tako želi da ima jasno precizirane procedure i kroz mehanizam koordinacije i kroz formulu kako se izrađuju takve strategije da bi svi, pa i ministri koji su za to vezani, bili na neki način zaštićeni.

Kada je u pitanju reformska agenda, ona je podsjetila da je ona prošle godine dogovorena i da tu postoji najviše pomaka. "Ali, ni reformsku agendu ne možete da realizujete ako niste riješili sve ove `pobočne` stvari. One nisu pobočne zato što su nevažne, nego zato što su tu da daju podršku reformskoj agendi", pojasnila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je, zajedno sa predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem i federalnim premijerom Fadilom Novalićem prisustvovala u Sarajevu sastanku sa komesarom EU Hanom. Prethodno, Zvizdić i Han imali su odvojeni sastanak iza zatvorenih vrata.


Izvor: Vebsajt RTRS, 21.03.2016.