Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ODRŽAN SASTANAK MREŽE PARLAMENTARNIH KOMISIJA ZA EKONOMIJU, FINANSIJE I EVROPSKE INTEGRACIJE ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA: Predstavljena aplikacija BiH za članstvo u EU


Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda parlamenta BiH Ljilja Zovko upoznala je članove Upravnog odbora Mreže parlamentarnih komisija za ekonomiju, finansije i evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana (NPC) o predaji aplikacije BiH za članstvo u EU i da se preduzimaju dodatni napori na sprovođenju reformske agende.

Zovko je na sastanku u Beogradu istakla da se u BiH nastoji postići konsenzus o izmjeni Izbornog zakona jer će u oktobru biti održani lokalni izbori, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Predstavnici parlamenata zemalja članica NPC-a razmijenili su mišljenja o mogućnosti prihvatanja finansiranja NPC-a iz budžeta parlamenata zemalja članica. Odbijena je mogućnost cjelokupnog finansiranja NPC-a, ali je iskazana spremnost svake zemlje članice da u određenom obimu preuzme finansiranje sastanaka Upravnog odbora NPC-a, te bilateralnih i drugih aktivnosti koje se odvijaju pod njegovim okriljem.

Istaknuto je da će se preko članova NPC-a, koji su u svojim parlamentima članovi komisija za evropske integracije, pokušati uticati na Evropsku komisiju da se više sredstava preraspodjeljuje za finansiranje aktivnosti NPC-a i projekte prekogranične saradnje s ciljem razvoja lokalnih zajednica.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima NPC-a koje se planiraju sprovesti u 2016. i 2017. godini.


Izvor: Vebsajt Glas Srpske, 21.3.2016.