Zastava Srbije | Zastava Crne Gore
glavna-slika

FISKALIZACIJA U BRČKO DISTRIKTU: Među prvima fiskalne račune počeće izdavati trgovci i ugostitelji. U sistem fiskalizacije uvedena veleprodaja, kao i advokatska djelatnost

22.02.2019.


Izdavanje prvih fiskalnih računa u Brčkom ipak nije počelo 15. februara 2019. godine, kako je ranije najavljeno, a u Direkciji za finansije distrikta kažu da su jedva uspjeli da obezbijede plombe za fiskalne kase, te da bi u idućih nekoliko dana sistem trebalo da profunkcioniše.

Direktor Direkcije za finansije Mato Lučić rekao je da je proces uspostavljanja sistema fiskalizacije veoma komplikovan i da ništa ne može biti završeno preko noći.

- Jedva smo obezbijedili plombe za kase. Dosta je toga obezbijeđeno i urađeno, ali je teško precizirati dinamiku uvođenja poreskih obveznika u sistem fiskalizacije. Sigurno je da će početi idućih dana, ali to nije ni bitno. Važno je da sistem bude stabilan i da funkcioniše - rekao je Lučić.

Iako je Vlada Brčko distrikta trebalo da razmatra Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sistemima Brčko distrikta, taj dokument je povučen sa dnevnog reda, a Lučić tvrdi da izmjena neće ni biti. Tim dokumentom bilo je predviđeno da se iz fiskalizacije izuzmu promet na veliko i igre na sreću.

- Postojao je zahtjev da se ide u izmjene zakona, ali je povučen sa dnevnog reda, što znači da se propisi neće mijenjati - rekao je Lučić.

Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu ranije je izabrala tri zastupnika i distributera opreme, a ovih dana, kako najavljuju, biće završena i sertifikacija uređaja tih proizvođača.

Među kriterijumima na osnovu kojih su birani distributeri, firme je trebalo da dokažu i da imaju određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na području distrikta, kao i da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale za obavljanje ove djelatnosti.

Dinamika uvođenja fiskalnih kasa trebalo je da bude sprovedena u tri ciklusa, a među prvima fiskalne račune počeće izdavati trgovci i ugostitelji. Prema procjenama nadležnih na području distrikta trebalo bi biti uvedeno oko 50.000 fiskalnih uređaja.

Prema podacima komisije, fiskalizacije će biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim zanatima i oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.

Prema riječima predsjednika Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safeta Rizvanovića, značaj uvođenja fiskalizacije je višestruk i prije svega omogućiće suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije.

- Osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno je animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača - rekao je Rizvanović.

Obuhvat fiskalizacijom u Brčkom biće nešto drugačiji u poređenju sa entitetima. Tako su u sistem fiskalizacije u distriktu uvedena i veleprodaja, kao i advokatska djelatnost.


IZVOR: Vebsajt Info Bijeljina, 17.02.2019.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772