Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

MINISTARSTVO FINANSIJA: Srpska ispunila sve uslove za drugu tranšu MMF-a

22.02.2017.


Aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom je u blokadi, a vrlo realno je očekivati da zbog blokada dođe i do njegovog raskidanja. Iz Ministarstva finansija Republike Srpske rekli su da je Vlada Srpske još do decembra 2016. godine izvršila sve mjere koje su bile definisane kao uslov za drugu tranšu.

Iz Ministarstva navode da svaki nivo vlasti u skladu sa obvezama preuzetim po Pismu namjere ima jasno definisane prethodne mjere, koje je neophodno ispuniti kako bi bila zakazana sjednica Izvršnog odbora MMF-a na kojoj bi trebalo biti odlučeno o novoj tranši, s precizno utvrđenim rokovima.

- Republika Srpska je još u decembru izvršila sve prethodne mjere koje su bile definisane u Dopunskom pismu namjere kao uslov za drugu tranšu, a te aktivnosti biće nastavljene u skladu sa reformskom agendom, planom rada Vlade i Narodne skupštine za ovu godinu, te Programom privrednih reformi - rekli su iz Ministarstva finansija Srpske.

Što se tiče izvršavanja obaveza, iz Ministarstva navode da je Vlada na čelu sa premijerkom Željkom Cvijanović izvršila niz aktivnosti preuzetih po Pismu namjere.

U Ministarstvu ističu da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Budžet Republike Srpske za 2017. godinu u skladu sa preporukama MMF-a, zatim da su na sjednici NSRS usvojene izmjene i dopune Zakona o porezu na dobit da bi se unaprijedila konzistentnost, izbjeglo dvostruko oporezivanje između entiteta i smanjili porezni podsticaji u skladu preporukama MMF-a.

Takođe, NSRS je usvojila Prijedlog zakona o bankama Republike Srpske, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Agenciji za bankarstvo Republike Srpske i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost.

Iz Ministarstva finansija Republike Srpske dodaju da je, s ciljem smanjenja izdataka za plate, kroz smanjenje minulog rada, Narodna skupština na prijedog Vlade Republike Srpske usvojila i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske, Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o platama zaposlenih osoba u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Srpske i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama zaposlenih u javnim službama Republike Srpske.

- Sredstva koja su planirana drugom tranšom Republika Srpske će i ovaj put nadoknaditi iz alternativnih izvora, zadužujući se na domaćem, ali i na međunarodnom tržištu - kažu iz Ministarstva finansija.

Inače, sjednice Izvršnog odbora MMF-a budu zakazane nakon izvršene Misije uz dostavu završenog pregleda gdje se konstatuje da li su ispunjene prethodne mjere koje su uslov za odobravanje naredne tranše. Pismom namjere su definisani rokovi za ispunjavanje prethodnih mjera, a koje su uglavnom bile vezane za kraj 2016. godine.


IZVOR: Vebsajt RTRS, 21.02.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772