Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

PORESKA UPRAVA RS: Poreznici će kontrolisati vlasnike nekretnina koji ne prijavljuju prihod od zakupa prostora, a oglašavaju se preko interneta ili putem oglasa. Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od 10 odsto bez obzira da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora

22.02.2017.


Poreznici će u 2017. godini preko internet i drugih oglasa pratiti i kontrolisati vlasnike nekretnina koji ne prijavljuju prihod od zakupa prostora.

Poreznici najavljuju pojačane kontrole jer su ustanovili da se značajno može poboljšati naplata poreza od izdavanja poslovnih i stambenih prostora u Srpskoj.

Zora Vidović, direktorka Poreske uprave RS, kaže da je u poslednje vreme uočen rastući trend izdavanja "stanova na dan" i da bi i ova oblast trebala da se iz "sive zone" uvede u legalne tokove.

Stanovi na dan su postali izvor prihoda mnogim građanima, a iznajmljuju se širom RS po ceni od 20 pa do 100 KM, koliko košta dnevno izdavanje luksuznih stanova u većim gradovima.

- U smislu bolje naplate poreza u ovoj godini nameravamo da poboljšamo saradnju i sa drugim institucijama kao što su opštine i turističke organizacije, kako bismo naplatu poreza od zakupnina učinili što efikasnijom - kaže Zora Vidović, direktorka PURS.

Ona ističe da pozdravljaju sve preduzetničke aktivnosti gde su građani pronašli novi izvor sticanja dohotka, pa tako i ove.

- Isto tako, i građani koji iznajmljuju stan na dan trebalo bi da izvršavaju svoje obaveze prema državi i da posluju u skladu sa zakonskim propisima - ističe Vidovićeva.

2016. godine od izdavanja nekretnina u zakup naplaćeno je 8,93 miliona KM. Ekonomisti kažu da se naplati samo mali deo poreza od zakupa nekretnina, jer većina vlasnika ne prijavljuju porez, posebno kada se radi o izdavanju stanova, koji se uglavnom izdaju na crno.

Javna je tajna da ima veliki broj namenski napravljenih stambenih objekata, isključivo za izdavanje, koji nisu prijavljeni.

- To se jednostavno ne isplati ni zakupodavcu ni zakupoprimcu, jer ako se plaća porez skuplja će biti kirija. Nikome nije u računici da potpiše ugovor i izmiruje obaveze, zato se prećutno prelazi preko te zakonske obaveze, a godišnje se na crno obrne značajan iznos novca za koji je oštećen državni budžet - ističe ekonomista Predrag Duduković.

On naglašava da je izdavanje nekretnina teško staviti pod kontrolu. U Srbiji su pokrenuli akciju u kojoj građani mogu anonimno da prijave ilegalno izdavanje stanova.

- Nažalost, dojava građana je jedini način da se ovaj problem reši. Tu je sve do mentaliteta ljudi da li bi ili ne prijavili komšiju koji izdaje stan, a ne plaća porez - navodi Duduković.

Pravnici napominju da bi se potpisivanjem ugovora između stanodavaca i podstanara rešili brojni drugi nesporazumi koji se dešavaju u praksi, jer sada nijedna strana nema osnova da traži obeštećenje.

Građani se žale da zbog stanodavaca koji izdaju stanove na dan imaju probleme jer im privremeni stanari prave neugodnosti.

Na ostvareni dohodak od zakupa ili podzakupa pokretne i nepokretne imovine plaća se porez po stopi od 10 odsto bez obzira da li se radi o izdavanju imovine za stanovanje ili poslovnog prostora.

- Svi građani koji izdaju stanove ili poslovne prostore u zakup obavezni su da podnesu poresku prijavu za porez na dohodak od kapitala. Rok za podnošenje prijave je do 10. u mesecu za prethodni mesec - navodi Vidovićeva.


IZVOR: Vebsajt Blic, Borka Budić, 20.02.2017.


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772