Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

ELEKTRONSKO IZDAVANJE GRAĐEVINSKIH DOZVOLA U RS DO KRAJA 2019. GODINE: Broj koraka u procesu izdavanja građevinske dozvole biće smanjen, postupak će biti transparentniji i investitorima će donijeti uštede, prostor za korupciju sužen, a sistem predviđa i prekršajne kazne za službena lica koja u postupku prekorače propisane rokove

22.01.2019.


Preduslovi za izdavanje građevinskih dozvola elektronskim putem biće stvoreni do kraja ove godine, jer je Republika Srpska uspela da dobije donatorska sredstva za nabavku softvera neophodnog za taj proces, rekla je ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Srebrenka Golić.

Golićeva je istakla da su donaciju za nabavku softvera za izdavanje e-građevinskih dozvola dobili u okviru projekta "Poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija na lokalnom nivou – LIFE", koji sprovodi Međunarodna finansijska korporacija koja je članica Grupacije Svetske banke, a finansira Vlada Velike Britanije.

Prema njenim rečima, jedan od najvažnijih preduslova je rešen bez izdvajanja novca iz budžeta Srpske.

Međunarodna finansijska korporacija će provesti postupak nabavke softvera u skladu sa pravilima i smernicama Svetske banke. Očekujemo da će krajem ove godine softverska oprema biti instalisana u Data centru Vlade Republike Srpske, nakon čega će se započeti sa testnom fazom primene – kaže Golićeva.

Ona je dodala da će biti uspostavljen jednostavan sistem izdavanja građevinskih dozvola sa minimalnim brojem koraka i formalnosti i nižim troškovima postupka u kojem će organi nadležni za izdavanje građevinskih dozvola po službenoj dužnosti pribavljati dokaze koje izdaju nosioci javnih ovlaštenja.

To u praksi znači da će organi nadležni za izdavanje građevinskih dozvola potrebne dokumente, odnosno dokaze organa uprave, javnih i komunalnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlaštenja pribavljati sami po službenoj dužnosti u elektronskoj formi. Investitor će zahtev popunjavati takođe u elektronskoj formi, na računaru kod kuće ili u kancelariji, bez potrebe dolaska u kancelarije nadležnog organa uprave za izdavanje građevinske dozvole – pojasnila je Golićeva.

Ona je napomenula da investitor u elektronskoj formi uz zahtev podnosi i projektnu dokumentaciju i druge dokaze koje ne izdaju nosioci javnih ovlaštenja.

Golićeva je dodala da će broj koraka u procesu izdavanja građevinske dozvole biti značajno smanjen, postupak će biti transparentniji i investitorima će doneti uštede, prostor za korupciju veoma sužen, a sistem predviđa i prekršajne kazne za službena lica koja u postupku prekorače propisane rokove.

Kod nadležnih institucija se zalažem da sve administrativne takse i naknade koje se sada plaćaju javnim i komunalnim preduzećima budu ukinute, jer se često ista obaveza plaća po više osnova. Ukoliko to bude prihvaćeno plaćala bi se samo renta i naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta – pojasnila je Golićeva.

Prema njenim rečima, u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju čine sve da stvore uslove da sistem što pre profunkcioniše, a osim softvera Svetska banka će pružiti pomoć i u kreiranju pravnog okvira.


IZVOR: Vebsajt Blic, 18.01.2019.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772