Zastava Srbije

ZAKON O ELEKTRIČNOJ ENERGIJI FBIH: Smanjeno je administrativno opterećenje i pojednostavljen postupak izgradnje proizvodnih objekata

21.12.2023.


Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije saopćilo je da Zakon o električnoj energiji Federacije Bosne i Hercegovine ("Sl. novine FBiH", br. 60/2023 – dalje: Zakon) koji je nedavno usvojen donosi niz unapređenja za funkcioniranje sektora energije, ali i građane i investitore.

- Jedna od najznačajnih novina jeste pojednostavljenje procedura za izgradnju elektrana. Zakonom je smanjeno administrativno opterećenje i pojednostavljen je postupak izgradnje proizvodnih objekata, što će investitorima u energetsku infrastrukturu uštediti vrijeme i novac - navode iz Federalnog ministarstva.

Kako je istaknuto u saopćenju, kada je riječ o izgradnji elektrana, ovaj zakon donosi više prednosti. Jedna je oslobađanje od obaveze pribavljanja energetskih dozvola kao i od obaveze pribavljanja dozvole za obavljanje djelatnosti za proizvodne objekte instalirane snage manje od 1 MW. Sljedeća prednost je uvođenje pojednostavljene procedure priključenja na mrežu objekata koji proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora instalirane snage do 23 kW i koriste se za vlastite potrebe krajnjih kupaca. Zakon donosi i oslobađanje od obaveze pribavljanja akta o usaglašenosti projektne dokumentacije, koji je ocijenjen kao suvišan korak koji je investitorima oduzimao mnogo vremena u praksi.

- Također, ovaj zakon predviđa uvođenje sistema certifikacije instalatera solarnih elektrana i vjetroelektrana instalirane snage do 23 kW. Na ovaj način investitori će imati jednu kontaktnu tačku, ovlašteno lice da vodi poslove vezane uz instalaciju i puštanje u rad proizvodnog objekta, bez potrebe da se u postupak uključuje veći broj nadležnih organa. Ovom odredbom stvaraju se neophodni preduslovi za izmjene propisa u oblasti građenja, prema kojim bi se izgradnja malih solarnih elektrana i vjetroelektrana posmatrala kao instaliranje opreme, odnosno oslobodila obaveze pribavljanja urbanističke, građevinske i upotrebne dozvole. Cilj je stimuliranje izgradnje proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije - istaknuto je u saopćenju.

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije dodaju i da nova rješenja značajno rasterećuju administrativne postupke, te olakšavaju izgradnju proizvodnih objekata koji koriste obnovljive izvore energije, posebno kada su u pitanju solarne elektrane i vjetroelektrane male instalirane snage koje u pravilu grade građani.

- Izrada ovog zakona rezultat je zajedničkog rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, domaćih i međunarodnih institucija i eksperata koji su djelovali uz tehničku podršku projekta Vlade Sjedinjenih Američkih Država USAID Asistencije energetskom sektoru BiH (USAID EPA) - istakli su iz Federalnog ministarstva.


IZVOR: Vebsajt Vlade FBiH, 18.12.2023.

Naslov: Redakcija