Zastava Srbije

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OBAVEZNOM ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU RS: Nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, pored prava na novčano primanje u nominalnom iznosu, omogućiće se i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja se ostvaruju na osnovu uplate doprinosa

21.12.2022.


Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, po hitnom postupku.

Prijedlogom zakona o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, koji se razmatra u Narodnoj skupštini Republike Srpske po hitnom postupku istovremeno sa ovim zakonom, predviđeno je ostvarivanje prava ove populacije na novčano primanje u iznosu od najmanje 750 KM mjesečno.

Intencija Vlade Republike Srpske je da se nezaposlenom roditelju četvoro i više djece, pored prava na novčano primanje u nominalnom iznosu, omoguće i prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja se ostvaruju na osnovu uplate doprinosa.

Kako bi se ova prava ostvarila, potrebno je stvoriti pravni osnov za sticanje svojstva osiguranika, zbog čega je i predložen ovaj zakon.

Takođe, predlažu se izmjene i dopune određenih odredaba ovog zakona s ciljem preciznijeg i dodatnog regulisanja određenih pitanja koja su se pojavila u primjeni Zakona.


IZVOR: Vebsajt Vlade RS, 15.12.2022.

Naslov: Redakcija