Zastava Srbije | Zastava Crne Gore

VLADA FBiH: Utvrđen novi Prijedlog odluke o rebalansu budžeta za 2017.

21.11.2017.


Vlada Federacije BiH je utvrdila novi Prijedlog odluke o rebalansu budžeta za ovu godinu. U odnosu na prošli Prijedlog odluke o rebalansu od prije 17 dana, entitetski ovogodišnji budžet je ovim Prijedlogom odluke povećan za 4 i po miliona KM.

Prijedlog nove odluke o rebalansu ovogodšnjeg budžeta uz Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršavanju budžeta uputiće se u parlament po hitnoj proceduri, jer se, kako se navodi u saopštenju iz Vlade FBiH, "ne radi o složenom i obimnom zakonu".

 "Novopredloženi rebalans, i na prihodovnoj i rashodovnoj strani, iznosi 2.697.426.725 KM i uvećan je za 4,5 miliona KM u odnosu na Prijedlog utvrđen na 126. sjednici od 03.11.2017. godine, koji će biti povučen iz parlamentarne procedure", precizira se u saopštenju.

Dodaje se da je riječ o korekciji tehničke prirode nastaloj na osnovu dodatnih prihoda od GSM licence, a ova sredstva će biti raspodijeljena opštinama prema utvrđenim kriterijumima i na osnovu odluka Vlade Federacije BiH.

Informacija o finansiranju izgradnje Bloka 7 TE Tuzla: Elektroprivreda BiH zadužena da angažuje kvalifikovanog konsultanta za ocjenu uticaja rentabilnosti projekta na kreditnu sposobnost Elektroprivrede

Federalna vlada je prihvatila informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije Bosne i Hercegovine za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

Vlada smatra da Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Kine predstavlja dobru osnovu za vođenje pregovora i konačno usaglašavanje ovog sporazuma i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze, saopšteno je iz entitetske Vlade.

 "Vlada FBiH podržava prijedlog mjera Federalnog ministarstva finansija za ublažavanje fiskalnih rizika povezanih sa izdavanjem garancije za ovaj kredit i daje saglasnost da oni budu ugrađeni u Nacrt ugovora o izdavanju garancije između Federacije BiH i Elektroprivrede, a, u mjeri u kojoj je to primjenjivo, i u Nacrt sporazuma o kreditnoj liniji i Nacrt garancije FBiH", precizira se u saopštenju.

Elektroprivreda BiH je zadužena da angažuje kvalifikovanog pravnog savjetnika za pružanje pravne pomoći timu za pregovore o ovom kreditu i pripremu drugih finansijskih dokumenata povezanih sa Sporazumom o kreditnoj liniji između ovog javnog poduzeća i Izvozno-uvozne banke Kine, kao i da joj dostavi poziv za pregovore i osigura tehničke uslove za održavanje pregovora u što kraćem roku.

Federalno ministarstvo finansija Vlada je zadužila da usaglašeni tekst Sporazuma o ovoj kreditnoj liniji, uz ostalu prateću dokumentaciju, dostavi Vijeću za državnu pomoć Bosne i Hercegovine u svrhu pribavljanja odobrenja državne pomoći u obliku garancije Federacije BiH.

 "Elektroprivreda BiH je zadužena da angažuje kvalifikovanog konsultanta za ocjenu kritičnih varijabli Studije izvodivosti izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla i ocjenu uticaja rentabilnosti ovog projekta na kreditnu sposobnost javnog poduzeća prema projektnom zadatku prihvatljivom za Federalno ministarstvo finansija", navodi se u saopštenju.

Elektroprivreda je zadužena i da nalaz konsultanta dostavi Federalnom ministarstvu finansija, Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Uredu premijera FBiH.

Federalno ministarstvo finansija zaduženo je da, nakon donošenja odluke Vijeća za državnu pomoć BiH o odobravanju državne pomoći u obliku garancije Federacije BiH i dostave nalaza konsultanta, Vladi uputi informaciju o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla na konačno razmatranje.

Vlada FBiH je imenovala tim za pregovore o kreditu Izvozno-uvozne banke Kine uz garanciju Federacije BiH za finansiranje Projekta izgradnje Bloka 7-450 MW TE Tuzla, kojeg sačinjavaju Samir Bakić i Elmana Kolasović (Federalno ministarstavo finansija), Amina Pintul i Tarik Begić (Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije), Senad Salkić, Muhamed Ražanica i Edib Bašić (Elektroprivreda BiH), te Gordan Čahtarević (Ured premijera FBiH).

Osnovni zadaci ovog tima su, navodi se u saopštenju Vlade FBiH, usaglašavanje Sporazuma o kreditnoj liniji između Elektroprivrede BiH i Izvozno-uvozne banke Kine i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.

Tim je dužan Vladi Federacije BiH dostaviti izvještaj o pregovorima i konačan tekst usaglašenog Sporazuma o ovoj kreditnoj liniji i drugih finansijskih dokumenata koji iz njega proizilaze.


IZVOR: Vebsajt BHRT, 20.11.2017.

Naslov: Redakcija


Radno vrijeme:


Ponedjeljak - petak

7:30 - 15:30


Kontaktirajte nas:


BANJA LUKA

+387 51 962 988
+387 51 962 989
+387 51 962 155


BIJELJINA

+387 64 4600-912
+387 64 4600-915


SARAJEVO

+387 33 873 770
+387 33 873 771
+387 33 873 772