Zastava Srbije

UNAPREĐENJE EFIKASNOSTI SUDOVA I ODGOVORNOSTI SUDIJA I TUŽILACA U BIH: Nastavlja se u cilju unapređenja izvršnog postupka u BiH

21.09.2023.


Kako unaprijediti rad sudskog izvršioca, a samim tim i izvršni postupak, bila je tema u fokusu sastanaka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Agencije za izvršenje Švedske i općinskih sudova u Sarajevu, Mostaru i Zenici te osnovnih sudova u Banja Luci i Prijedoru.

VSTV BiH realizuje niz aktivnosti koje za cilj imaju unapređenje izvršnog postupka i to uz podršku eksperata iz Švedske koji imaju značajno iskustvo u ovoj oblasti.

Tokom sastanaka su predstavljeni rezultati koje su sudovi do sada postigli na temelju preporuka VSTV-a BiH, kao i rezultati ankete provedene u prvostepenim sudovima u cilju prikupljanja podataka o statusu i radu sudskih izvršitelja.

Upravo je na osnovu rezultata ankete izrađen set preporuka za predsjednike sudova i nadležna ministarstva pravde u cilju unapređenja statusa i položaja sudskog izvršitelja. U skladu sa mišljenjem pravosudne zajednice, VSTV BiH je izradio prijedlog izmjena i dopuna opisa poslova sudskog izvršitelja u cilju konkretizacije i ujednačavanja poslova koje sudski izvršitelji obavljaju u okviru svoje službe u svim sudovima. U saradnji sa sudovima, VSTV BiH će u narednom periodu definisati i listu zadataka u cilju reorganizacije rada sudskog izvršitelja te efikasnijeg provođenja izvršnih radnji, a u skladu sa odredbama zakona.

Prisutni su također razmatrali i prijedlog uvođenja obavezne edukacije sudskih izvršitelja u sudovima te su se složili da je nužno da svi sudski izvršitelji imaju edukacije radi efikasnije primjene odredbi zakona o izvršnom postupku i provođenja izvršenja. Primarni cilj je osigurati adekvatan kadar u sudovima koji će provoditi izvršenje sudskih odluka te će prijedlog koji je izrađen od strane VSTV BiH biti dostavljen nadležnim ministarstvima radi razmatranja i konačnog usvajanja.

Također, u cilju pružanja pomoći pilot sudovima pri planiranju budžetskih sredstava za potrebe izvršnog odjeljenja sudova i vođenja pregovora sa nadležnim izvršnim vlastima, predstavnicima sudova je predstavljen obrazac dokumenta Strukturalni plan za efikasnije planiranje budžetskih sredstava, a koji će sudovi koristiti pri planiranju budžeta u narednom periodu.

Svi ostvareni pomaci rezultat su projektnih aktivnosti usmjerenih ka unapređenju izvršnog postupka u BiH, a koje VSTV BiH realizuje u okviru projekta Unapređenje efikasnosti sudova i odgovornosti sudija i tužilaca u BiH, uz finansijsku podršku Švedske.


IZVOR: Vebsajt Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, 18.09.2023.

Naslov: Redakcija